27 april 2024
måndag, 12 juni 2017 15:59

Balder ska bygga 110 bostäder i Rosendal, Uppsala

Skrivet av 
alt
I kvarteret H i hjärtat av Rosendal i Uppsala ska Balder bygga 110 bostäder. Bild: White arkitekter

 

Balder projektutveckling har vunnit en markanvisningstävling för kvarteret H2 i Rosendal i Uppsala. Totalt beräknar Balder bygga 110 lägenheter, från 1 rum och kök om 26 kvm till 4 rum och kök om 99 kvm. Den totala ytan är 10.640 km BTA med en boarea om 6.690 kvm och en lokalarea om 671 kvm. Arkitekt är White.

 

Kvarteret H2 ligger i hjärtat av Rosendal, i direkt anslutning till torget, parken, kulturhuset och huvudgatan där bussen stannar. Det är nära till allt i kvarteret och det är enkelt att leva hållbart tack vare det strategiska läget och de värdefulla och nödvändiga faciliteter som finns i kvarteret.

 

White har ritat byggnaderna som är placerade vid två viktiga offentliga rum och de två höga gavlarna får ett tydligt fokus och riktning mot dessa. Det högsta i 8 våningar mot torget och det lite lägre mot parken. Byggnaden längs huvudgatan ges en vertikal indelning och modelleras till tre höga volymer genom avgränsande indragna partier med avvikande fasadmaterial och lägre takfotshöjd. Sockelmotivet längs gatan är i två våningar för att ge fasaden behagliga proportioner.

 

Caféet mot torget är i två våningar för att signaleras tydligt, ge en stor öppenhet och proportionalitet mellan bottenvåning och balkongpartiet i trä. Materialet i sockeln är skiffer och de höga delarna är klädda med ljust tegelspån.

 

Byggnaderna ska certifieras lägst som Miljöbyggnad Silver, Svanen.