27 april 2024
fredag, 09 juni 2017 19:09

Byggstart för Skandias Fabrikspark i Sundbyberg

Skrivet av 
alt
Det första spadtaget för Fabriksparken i Sundbyberg togs av från vänster: Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd i Sundbybergs stad, Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande och Anders Kupsu, vd för Skandia Fastigheter. 

alt

 

Anders Kupsu, vd Skandia Fastigheter, framhöll i ett tal att Skandia Fastigheter förädlar det historiska arvet genom att bygga 450 bostäder, butiker, restauranger och kontor nära Sieverts kabelverk.

alt
Den sociala hållbarheten och livsmiljön har en central plats i vår utformning av Fabriksparken framhåller Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter.

 

 

alt

En modell av Fabriksparken.

 

 

alt

Fabrikparkens gröna innergård. Foto: Carbonwhite

 

Av Thomas Mattsson


Under fredagen togs det första spadtaget för Fabriksparken, där Skandia Fastigheter utvecklar en levande blandstad med 450 nya bostäder i hjärtat av Sundbyberg. I en första etapp byggs 150 bostäder, som alla blir miljöklassade enligt Miljöbyggnad Silver. Inflyttning sker från våren 2019.

Anders Kupsu, vd Skandia Fastigheter, framhöll att Fabriksparken i Lilla Alby i Sundbyberg, som tidigare har varit ett slutet parkeringsområde, snart får nya årsringar, en ny historia. Det nya blir att Skandia Fastigheter förädlar det historiska arvet genom att bygga 450 bostäder, butiker, restauranger och kontor, nära Sieverts kabelverk. Snart är den grå parkeringsytan i kontorsområdet invid Max Sieverts historiska kabelverk ett minne blott.

 

De nya bostäderna i Fabriksparken ska byggas med omtanke för ett socialt och hållbart liv, och samtliga hus ska uppfylla klassningssystemet Miljöbyggnads silvernivå i enlighet med Skandia Fastigheters långsiktiga hållbarhetsarbete.

 

– Det är en självklarhet för oss på Skandia Fastigheter att miljöcertifiera alla om-, ny- och tillbyggnader. Med certifiering enligt Miljöbyggnad säkerställer vi viktiga kvaliteter vad gäller energi, inomhusmiljö och materialval. Dessutom har den sociala hållbarheten och livsmiljön en central plats i vår utformning av Fabriksparken, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia Fastigheter.


– Vi är mycket glada att idag ta det första spadtaget för Fabriksparken tillsammans med Skandia Fastigheter. Dessa 450 nya bostäder, mitt i centrala Sundbyberg, ger stadsmiljön ett rejält lyft, säger Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd på Sundbybergs stad.  

– Det är mycket välkommet att denna tomma yta bebyggs med nya moderna bostäder som anknyter till områdets historia, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande. Närheten till kommunikationer, Marabouparken och livet kring torget och Sturegatan gör Fabriksparken till ett attraktivt framtida boende för sundbybergarna, fortsätter han.

I den första etappen byggs lägenheter, takvåningar och stadsradhus. Bostäderna, om ett till fem rum och kök, har boarea från 27-156 kvm, alla med yteffektiv planlösning med fokus på umgänge, matlagning och odling, och de flesta med minst en balkong. Säljstart för bostäderna sker i oktober i år.

 

Fakta Fabriksparken i Sundbyberg

1. Skandia Fastigheters kontorsområde, som tidigare var Max Sieverts kabelfabrik, blir blandad stadsdel.

2. Alla byggnader certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

3. Fabriksparken kommer att innehålla restauranger, handel, kontor, service och 450 bostäder.

4. En första etapp om 150 lägenheter ska stå färdiga för inflyttning våren 2019.

5. Säljstart sker i oktober 2017.  

6. Bostäderna utgörs av lägenheter, takvåningar och stadsradhus.

7. Boarea från 27 till 156 kvm.

8. Utvecklingen genomförs i samarbete med Serneke som är byggentreprenör.

9. Husen uppförs i tegel för att knyta an till områdets historia.

10. Genom Fabriksparken planeras gröna innergårdar, takterasser och stråk.

11. Fabriksparken ligger nära Marabouparken och goda kommunikationer som tunnelbana, pendeltåg, tvärbana och bussar.

12. Social hållbarhet och livsmiljö står i fokus i utformningen av de nya bostäderna, där bland annat kök, lösningar för hemmaodling och gemensamma umgängesytor är centrala delar.