29 april 2024
torsdag, 08 juni 2017 18:46

HEBA invigde konst i Norra Djurgårdsstaden

Skrivet av 
alt
Lennart Karlsson, vd för HEBA och konstnären Ann Frössén.

 

alt

Från vänster Ylva Rosvall, arkitekt, Inga Varg, arkitekt, Lennart Karlsson, vd för HEBA, och Magnus Ekström, förvaltare på HEBA.

 

 

alt

Fotocollage på glas av Ann Frössén. Titel: Green Trees and Birds. Bredd 260 cm och höjd 130 cm.

 

alt

Tre fåglar gjutna i brons och handmålade. Fåglarna är blåmes, rödhake juvenil och turkduva.

 

alt

Från vänster ansvarig arkitekt Ylva Rosvall och Ann Frössén.


Under torsdagen invigde HEBA den konstnärliga gestaltningen i fastigheten Sonfjället 1 på Bobergsgatan 55-65 i Norra Djurgårdsstaden. Under invigningen deltog bland annat konstnären Ann Frössén, Lennart Karlsson, vd för HEBA samt arkitekterna Inga Varg och Ylva Rosvall, tillsammans med ett stort antal hyresgäster.

 

Den konstnärliga gestaltningen i Sonfjället 1 består av stora fotocollage på glas utomhus, i entréportalerna, föreställande ekar, björkar, lönnar, aspar och körsbärsträd, som växte på byggarbetsplatsen, men som numera inte finns. Vidare finns i trapphusen turkduva, blåmes och rödhake, gjutna i brons och handmålade.

 

Tomträtten Sonfjället 1, omfattande 4.885 kvm med 72 klimatanpassade lägenheter, 37 garageplatser samt 800 kvm lokaler, byggstartades i januari 2015 och färdigställdes med inflyttning i december 2016. HEBA engagerade Skanska som totalentreprenör för projektet och byggnaderna har miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

 

Läget för Sonfjället 1 är ett av det bästa i Norra Djurgårdsstaden, helt nära Husarviken. Fastighetens tak har utformats med växthus och odlingslotter samt en gemensam uteplats. Detta tak ger byggnaderna generösa och grönskande uterum som annonserar områdets miljöprofil och ansluter till den intilliggande Nationalstadsparken. Socklar i natursten och betong ger husen tyngd som matchar de befintliga tegelbyggnaderna i området, ritade av Ferdinand Boberg. Balkongfronterna har klätts i plåt med olika perforering och gräng. Sonfjället har ritats av Varg arkitekter.

 

HEBA har som föresats att hålla högsta klass i kvalité och miljötänkande i sin nyproduktion samt i det stora Rot-program som bolaget har och vilket resulterat i högkvalitativa lägenheter. Denna högsta klass i bostadsproduktion är Sonfjället 1 ett tydligt bevis på. TM