29 april 2024
torsdag, 08 juni 2017 15:37

Cernera vann tävling i Uppsala om 500 bostäder

Skrivet av 
alt
I Etapp 3 av Rosendal i Uppsala ska det byggas 1.200 lägenheter, varav Cenera och Dreems förslag omfattar 500 lägenheter. Bild: Dreem Arkitekter

 

Fastighetsbolaget Cernera och Dreem Arkitekter har vunnit en markanvisningstävling i Uppsala om totalt 500 lägenheter. Det vinnande förslaget innefattar Rosendal Etapp 3 – en tomt i hjärtat av den centralt belägna stadsdelen Rosendal i Uppsala. Kvarteret är utformat i massivträ med hög hållbarhetsfaktor och en varierande struktur på fastigheten.

 

Etapp 3 ligger kring Rosendals torg, mellan Torgny Segerstedts allé och Rosendals skola. Via de sammanlänkade parkerna kopplas etappen till både Stadsskogen och Kronparken, som båda har höga natur- och rekreationsvärden. Totalt uppskattas etapp 3 kunna inrymma cirka 1.200 lägenheter varav cirka 500 lägenheter ingick i markanvisningstävlingen. De vinnande förslagen från markanvisningstävlingarna i etapp 1 och 2 har präglats av småskalighet och kreativitet. Tanken är att etapp 3 ska upplevas som en naturlig fortsättning på föregående etapper.

 

Kvarteret Rosendal Etapp 3 ska uppmuntra till att både äldre och unga kan bo tillsammans. I förslaget ingår en vinterträdgård med gemensamt växthus/orangeri med möjlighet till skafferi och kompostering på gården. Bottenvåningarna är aktiva och transparenta, här finns glasade cykelrum och tvättstugor med övriga gemensamma ytor som uppmuntrar till social samvaro bland de boende.