27 april 2024
måndag, 05 juni 2017 11:32

Jernhusen vill bygga Älvtornet i Göteborg

Skrivet av 
alt
Region City och Älvtornet vid station Centralen – Västlänkens mittuppgång. Illustration: TMRW Arkitekt Kanozi

 

alt

Region Citys första terrasser mellan Älvtornet och Jubileumstornet. Illustration: TMRW

 

alt

Region City med Älvtornet och Jubileumstornet från Nordstans nordsida. Illustration: TMRW

 

alt

Region City med Älvtornet från Frihamnen. Illustration: TMRW

 

Jernhusen har presenterat konceptet för nästa planerade satsning i Region City med en byggnad som kallas Älvtornet. Tornet ska bli 19 våningar högt och innehålla nya stationsfunktioner och kommunikationsnära arbetsplatser för en växande region. Tillsammans med Jubileumstornet, den satsning som Jernhusen presenterade förra året, möjliggörs förbindelsen mellan dagens Centralstation och västlänkens nya Station Centralen.

 

– Älvtornet är också andra steget i Region Citys stadsutveckling mot älven och vårt mål är att erbjuda attraktiva arbets- och mötesplatser i stationsnära lägen, säger Urban Hammarlund, regionchef affärsområde Stadsprojekt på Jernhusen.  Från tornet syns älven och operan och längre ned i huset möter byggnaden stationens utbud, Bergslagsparken och den nya Hisingsbron.

 

Lagom till att Göteborgs stad firar 400 år 2021 öppnar Jernhusen portarna till Jubileumssatsningen som presenterades 2016. Vid slutet av 2023, när Västlänken öppnar vid Göteborgs Centralstation, planeras Älvtornet stå klart.

 

Hjärtat i västra Sverige utgörs av stationsområdet i Göteborg – Region City. Här vill Jernhusen skapa en väl fungerande station och samtidigt bygga en stadsdel där regionen möter staden och gör det möjligt för fler att välja kollektivtrafiken. Just nu pågår ett samarbete mellan Jernhusen och Göteborgs Stad för att skapa en detaljplan för området.

 

Fakta Älvtornet  

17.000 kvm kontorsyta

2.000 kvm handel

Skede: Planprocess pågår

Byggstart: beräknas bli under år 2019