27 april 2024
måndag, 05 juni 2017 11:23

Blackstone/Areim lägger kontantbud på Sponda

Skrivet av 
alt
James Seppäla, Blackstone, Therese Rattik, Areim, samt Kari Inkinen och Kaj-Gustaf Bergh, vd respektive styrelseordförande för Sponda.


alt
En av Spondas profilfastigheter, Hermes, ritad av arkitetkterna Grahn, Hedman och Wasastjerna och färdigställd 1889 på Aleksanterinkatu 19 i Helsingfors.


Blackstone har via Polar Bidco S.à r.l. och i samarbete med Areim (Areim Fund III), lämnat ett kontanterbjudande på samtliga aktier i det finska börsnoterade fastighetsbolaget Sponda. Styrelsen för Sponda har enhälligt beslutat att rekommendera erbjudandet och aktieägare som tillsammans representerar cirka 46,9 procent av aktierna i bolaget har beslutat att oåterkalleligen acceptera erbjudandet med förutsättning att sedvanliga villkor uppfylls.
    

– Vårt föreslagna förvärv utgör ytterligare ett steg i Blackstones långsiktiga strategi att investera i högkvalitativa fastighetsaktier och företag i hela Norden. Vi är glada över möjligheten att investera i fastighetsmarknaden i Finland och är glada över det starka stöd som vårt erbjudande har fått från Spondas styrelse, ledning och ledande aktieägare, säger James Seppälä, chef för europeiska fastighetsinvesteringar på Blackstone.
    

Sponda äger kommersiella fastigheter i Finlands största städer för cirka 3,8 miljarder euro (37 Mdr kr) och den uthyrningsbara ytan uppgick per den 31 mars till cirka 1,2 miljoner kvm. Bolagets största ägare är Sponda Mercator Invest, HC Fastigheter Holding och Varma Mutual Pension Insurance Company.
    

– Det här är en unik möjlighet för Blackstone och Areim att investera i en högkvalitativ fastighetsverksamhet i Finland. Vi tror på den finska marknaden: ekonomin växer återigen och vi är imponerade av landets entreprenörskap och kreativitet. Vi kommer att göra betydande investeringar i fastigheterna och säkerställa att de möter kundernas krav även i framtiden. Vi har samarbetat med Blackstone i 15 år i Norden och är säkra på att vi kan bidra till verksamhetens framtida tillväxt, säger Therese Rattik, vd Areim.
    

Blackstones och Areims kontanterbjudande, som sträcker sig till 14 juli, uppgår till 5,19 euro per aktie, vilket totalt motsvarar 1.763 MEUR (cirka 17,2 Mdr kr) och innebär en budpremie om 20,7 procent på stängningskursen den 2 juni. Räknat på Spondas justerade substansvärde (EPRA NNNAV) den 31 mars är premien 1,8 procent.
    

Kari Inkinen, vd och koncernchef i Sponda, ser med tillförsikt fram emot en lyckad budprocess och en fortsatt utveckling för Sponda med nya ägare:
– Med stöd av Blackstone utvecklar vi vidare vår verksamhet, våra fastigheter och vår portfölj. Vi kommer att fortsätta erbjuda högkvalitativa affärslokaler och arbetsmiljöer till våra kunder.
    

Kaj-Gustaf Bergh, styrelseordförande i Sponda, tillägger:
– Anbudet är ett erkännande av Spondas tydliga fokus på högkvalitativa kommersiella fastigheter i tillväxtområden och i synnerhet Helsingfors Central Business District. Styrelsen i Sponda anser att anbudsförfarandet är i allra högsta intresse för alla aktieägare.