18 maj 2024
onsdag, 31 maj 2017 13:00

Stenvalvet och HSB köper av Kungsleden i Umeå

Skrivet av 
alt
Fastighets AB Stenvalvet förvärvar för 149,5 Mkr en skolfastighet i Umeå som är hyrd till Internationella Engelska Skolan.


Kungsleden har avtalat om att sälja fastigheten Aspgärdan 18 (Gamla Slakteriet) i Umeå i två separata transaktioner, vilka kommer att slutföras vid lagakraftvunnen detaljplan och genomförd fastighetsreglering. Detta beräknas ska i slutet av året då frånträde av de båda fastigheterna också kommer att ske. Köpare är dels Fastighets AB Stenvalvet, dels HSB. Cushman & Wakefield har varit säljarens rådgivare i affären.
    

Den ena delen av fastigheten är bebyggd med skolbyggnad som är uthyrd till Internationella Engelska Skolan. Den ska säljas till Fastighets AB Stenvalvet för 149,5 Mkr före avdrag för latent skatt. Transaktionen ger upphov till en positiv resultateffekt om 7,5 Mkr i samband med frånträde.
    

Kungsleden har drivit en detaljplaneprocess för att omvandla resterande del av fastigheten till bostäder. Den nya detaljplanen som är under framtagande medger omkring 18.500 BTA bostäder samt ytterligare 2.500 BTA för kommersiella ändamål. Denna del av fastigheten har förvärvats av HSB. Den positiva resultateffekt som uppstår vid frånträde av fastigheten bedöms uppgå till omkring 58 Mkr och är beroende av den slutliga detaljplanens utformning.
    

Fastigheten Aspgärdan 18 uppfördes för slakteriverksamhet under 50- och 60-talet och har därefter byggts om och till i omgångar för att används till lättindustri, kontor, lager och eventverksamhet. Under 2013 påbörjade Kungsleden arbetet med att utveckla fastigheten till en ny attraktiv stadsdel med bostäder, skola och service. Som en första del av utvecklingen konverterades de befintliga lokalerna till ändamålsenliga och moderna skollokaler för Internationella Engelska skolan som startade sin verksamhet här hösten 2015. Därefter tog detaljplanearbetet vid för att utveckla ett nytt attraktivt bostadsområde.
    

– Vi är stolta över att ha fått vara med och utveckla Gamla Slakteriet i Umeå både ur ett fastighets- och stadsutvecklingsperspektiv och över det värde som har skapats under resans gång. Nu får de nya ägarna ta vid och förvalta skolan samt bygga vidare på den nya stadsdelen som vi tillsammans med Umeå kommun har skapat, säger Frida Stannow Lind, fastighetsutvecklingschef på Kungsleden.
    

I och med denna försäljning har Kungsleden sålt omkring 150.000 kvm av den bostadsutvecklingspotential som har identifierats i fastighetsbeståndet till priser mellan 2.500 och 10.000 kr/kvm BTA. Försäljningarna beräknas sammantaget generera en vinst på cirka 300 Mkr, varav 42 Mkr realiserades under 2016. Den kvarvarande potentialen för bostadsbyggrätter i Kungsledens fastighetsportfölj uppskattas uppgå till omkring 330.000 kvm.