4 maj 2024
torsdag, 18 maj 2017 16:01

500 nya bostäder planeras i Kirseberg, Malmö

Skrivet av 
alt
Ikano Bostad får en möjlighet att bygga 500 bostäder i Kirseberg, Malmö, när en ny betaljplan snart ska antas.

 

500 nya bostäder planeras i Kirseberg längs Lundavägen, nära den nya tågstationen på Östervärn i Malmö. Under torsdagen gav stadsbyggnadsnämnden förvaltningen i uppdrag att inleda ett detaljplanearbete.

 

Planområdet omfattar fastigheterna Skjutsstallslyckan 14, 15, 18, 19, 20 och 25, totalt 33.000 kvm BTA. Idag finns ett flerbostadshus, en bilaffär, bilverkstäder och en bilhall från 1932 på platsen. Fastigheterna ägs av Ikano Bostad AB.

 

Förslaget som ska prövas innebär två slutna bostadskvarter i fyra till sju våningar med totalt omkring 500 bostäder, varav några i vårdboende. I bottenvåningarna föreslås lokaler för olika typer av centrumverksamheter.

 

De nya bostadskvarteren ligger nära Östervärn, ett av stadens utbyggnadsområden med den nya pendeltågstationen som knutpunkt. Här planerar staden för fler bostäder, grönområden, skolor och förskolor, handel och kontor. Omvandlingen ska göra området mer tillgängligt och knyta ihop Kirseberg med resten av staden.

 

– Malmö behöver fler bostäder och det idag otillgängliga Östervärn kommer att leva upp och få ett högintressant läge tack vare den nya tågstationen, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

 

– De 500 nya bostäderna i centrala Malmö, nära den nya tågstationen, är en viktig pusselbit för att bygga samman Malmö, säger Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.