29 april 2024
onsdag, 17 maj 2017 19:58

Sundbyberg säljer stadsdelscentrum för miljarder

Skrivet av 
alt
Wallenstams förslag till utveckling av Hallonbergens centrum (t v) heter Entré Hallonbergen och har tagits fram i samarbete med Fojab arkitekter och sandellsandberg. Balders förslag (t h) på temat “Ett bra liv” har tagits fram i samarbete med danska 3XN.

 

Sundbyberg stad planerar att sälja stadsdelscentrumen i Hallonbergen, Rissne och Ör. Efter att ha utvärderat 18 tävlingsbidrag återstår nu 8 idékoncept vilka slutligen ska tävla om att få köpa och vidareutveckla centrumen. Bakom dessa koncept står för centrumet i Hallonbergen: Balder och Wallenstam, för Rissne: Einar Mattsson, Balder och Ikano Bostad, samt för Ör: Folkhem/Rikshem, Odalen/Wallin och Besqab.

 

Stadsutvecklingsområdena ska innehålla bostads- och hyresrätter, kontor, handel, skola och vårdboende. Det bedömda värdet på dagens fastigheter är cirka 2 Mdr kr, exklusive byggrätter.

 

– Centrumutvecklingen kommer att innebära nyinvesteringar för mångmiljardbelopp i tre stadsdelar. Nu fortsätter kvalificeringsarbetet och förhandlingar med de fastighetsbolag som är vidare i processen, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

 

Förhandlingar med de olika fastighetsbolagen väntas pågå till och med oktober. Därefter fattar kommunfullmäktige beslut om vilka aktörer som får förvärva och utveckla fastigheterna i respektive centrum.

 

– Vi värderar de sociala och ekologiska aspekterna högt i den fortsatta processen. Vi ser framför oss ett levande stadsliv i centrumen för Hallonbergen, Rissne och Ör som också bidrar till att det ska vara enkelt för våra medborgare att leva ett miljö- och klimatsmart vardagsliv, säger Siyamak Sajadian Sasanpour (MP), kommunstyrelsens vice ordförande och ordförande för Sundbybergs näringslivskommitté.