27 april 2024
fredag, 12 maj 2017 20:16

Folksams förvaltningskapital steg till 391 Mdr kr

Skrivet av 
alt
Lars Johnsson, som är chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet, ska leda arbetet att kraftigt öka koncernens fastighetstillgångarna under de närmaste åren.

 

Året har börjat stabilt för Folksamgruppen, vars tillvaro fortsatte att präglas av det låga ränteläget. Premievolymen växte enligt plan och i februari höjdes återbäringsräntan, från 4 till 5 procent, och efter kvartalets utgång höjdes återbäringsräntan för tjänstepensionsverksamheten från 5 till 6 procent. Den 31 mars omfattade Folksamgruppens förvaltade kapital cirka 391 Mdr kr (376 vid årsskiftet).

 

Under årets första kvartal genomfördes den enskilt största affären i Folksamgruppens historia då 5,6 miljoner stamaktier i Swedbank såldes, vilket medförde att ägarandelen i banken minskade från 9,3 procent till en strategiskt långsiktig nivå om 7,0 procent. Försäljningen medförde en reavinst om 4,5 Mdr kr, vilket kan jämföras med den ursprungliga investeringen om 4,4 Mdr kr. Totalt har Folksams placering i Swedbank avkastat 22 Mdr kr.

 

Vidare fortsatte satsningen på att öka innehavet i direktägda fastigheter genom förvärv av den nyrenoverade fastigheten Stampen 6:17 i Göteborg till ett värde av 330 Mkr. Säljare var Elof Hansson Fastigheter AB. Fastighetsförvärvet var Folksamgruppen första i Göteborg, som tillsammans med Skåne och Stockholmsregionen är prioriterade orter för kommersiella fastigheter.

 

För närvarande äger Folksamgruppen fastigheter för cirka 26 Mdr kr (cirka 6 procent av totalt förvaltat kapital), och målet är att kraftigt öka fastighetstillgångarna under de närmaste åren – ett arbete som leds av Lars Johnsson, som är chef för Folksamgruppens fastighetsverksamhet.

 

Inom segmentet Specialplaceringar satsade Folksamgruppen dessutom 1 Mdr kr i infrastrukturfonden Infranode, och efter kvartalets utgång har gröna obligationer utgivna av Världsbanken förvärvats för 350 MUSD (3,1 Mdr kr) – ett led i Folksamgruppens satsning på att ständigt göra mer hållbara och mer ansvarsfulla placeringar. LE