26 april 2024
fredag, 21 april 2017 14:14

Stockholmsavtal för 25 Mdr klara

Skrivet av 
alt
Staten, Stockholms läns landsting och sex kommuner i Stockholmsregionen är överens om fyra stora infrastrukturprojekt med tillhörande bostäder om drygt 25 Mdr kr.

 

I fredags undertecknades avtal för kollektivtrafiksatsningar på över 25 Mdr kr och för mer än 100.000 nya bostäder i Stockholmsregionen. I överenskommelsen ingår en ny tunnelbanelinje mellan Älvsjö och Fridhemsplan (12,6 Mdr kr), förlängd Roslagsbana till Stockholms city (7,1 Mdr), utbyggd Spårväg syd (4,2 Mdr), en tunnelbanestation i Hagalund, Solna, (1,2 Mdr) samt över 100.000 nya bostäder kopplade till de olika projekten. Det är Sverigeförhandlingen som tillsammans med Stockholms läns landsting, Stockholms stad, Huddinge kommun, Vallentuna kommun, Österåker kommun, Täby kommun och Solna stad, har förhandlat fram det nya storstadspaketet.

 

− Med avtalen på plats tar Stockholm ett steg närmare en avsevärt förbättrad kollektivtrafik och ökad tillgänglighet i Stockholmsregionen. Kopplat till dessa satsningar kommer det att byggas 100.370 nya bostäder i Stockholm fram till år 2035, vilket behövs i ett växande Stockholm, säger HG Wessberg, förhandlare i Sverigeförhandlingen.

 

De fyra kollektivtrafikobjekten har en total investeringskostnad på drygt 25 Mdr kr där parterna bidrar gemensamt till finansieringen. Staten står för cirka 63 procent (cirka 16 Mdr) – ett bidrag som är framför allt baserat på trängselskatt och kommunernas bostadsåtagande.

 

Vidare bidrar kommunerna med cirka 24 procent av investeringskostnaden (drygt 6 Mdr) där medfinansieringen är kopplade till  värdeökningar på bostäder. Dessutom står Stockholms läns landsting för cirka 12 procent (drygt 3 Mdr) av den  totala investeringen. Finansieringen baseras på bland annat på restidsnytta. Utöver detta står landstinget, som också är den part som ansvarar för planering, projektering och genomförandet av samtliga objekt, för fordon och depåer, till ett investeringsvärde om 5 Mdr kr..

 

Av de drygt 100.000 bostäderna som planeras, blir närmare hälften cirka 48.500, en direkt följd av tunnelbanesatsningen mellan Älvsjö och Fridhemsplan. Vidare planeras 29.400 bostäder längs Roslagsbanan då den förlängs in till city och 18.500 bostäder i Huddinge till följd av Spårväg Syd. Vid tunnelbanestation Hagalund planeras 4.000 nya bostäder. Samtliga bostäder ska vara klara senast år 2035.

 

Under fredagen presenterades också 30 cykelbaneprojekt, vilka ska byggas inom Stockholms stad, Huddinge kommun och Täby kommun. Dessa cykelobjekt har en investeringskostnad på 478 Mkr och medfinansieras av staten med sammanlagt 119 Mkr.

 

– Satsningar på ökad tillgänglighet med bra kollektivtrafik och cykel i kombination med en justerad trängselskatt gör att vi får ett mer hållbart Stockholm, säger Catharina Håkansson Boman, förhandlare  i Sverigeförhandlingen.