21 maj 2024
tisdag, 18 april 2017 11:34

NREP bildar Nordens största logistikfastighetsfond

Skrivet av 
alt
Johan Temse, Investment Manager på Första AP-fonden, och Rickard Dahlberg, grundare och CIO på NREP.


Tillsammans med en grupp lokala och internationella investerare har NREP bildat en långsiktig nordisk logistikfastighetsfond – NREP Logistics Property Fund. Fonden har en fastighetsportfölj på över 1 miljon kvm från starten och är därmed den största moderna logistikplattformen i Norden. NREP har konsoliderat 49 moderna logistikfastigheter för att bilda den initiala portföljen. Portföljen, med ett värde på 10,5 Mdr kr, är den största och mest högkvalitativa portföljen av sitt slag i Norden med närvaro i alla viktiga logistikhubbar, moderna effektiva byggnader, hyresperioder på minst åtta år i genomsnitt och en bas med ledande bolag som hyresgäster. Hyresgästerna omfattar i princip alla de största tredjepartslogistikföretagen i Norden.
    

NREP Logistics Property Fund kommer att ta en strategisk och långsiktig approach till den nordiska logistikmarknaden och låta plattformen gradvis växa över tiden.
Fondens investerare omfattar lokala pensionsfonder som Första AP-fonden, PFA Pension, DIP (Danske civil- og akademiingeniørers Pensionskasse), JØP (Juristernes og Økonomernes Pensionskasse) och Lægernes Pension samt internationella institutionella investerare som Allianz och Helaba Invest.
    

– Vi ser fastighetsinvesteringar på logistikmarknaden som ett intressant sätt att dra nytta av framtida global handel, konsumtion, e-handel och förändringar av leverantörskedjans utformning. Vi är glada över att kunna göra detta i partnerskap med en så erfaren och kompetent förvaltare som NREP. Vi ser fram emot att gemensamt utveckla denna plattform till Nordens största och bästa logistikfastighetsplattform, säger Johan Temse, Investment Manager på Första AP-fonden.
    

– NREP är tacksamma över att ha funnit en grupp mycket kunniga investerare som delar vår strategiska approach och vision för hur man skapar stabilt långsiktigt värde i det nordiska logistiksegmentet, kommenterar Rickard Dahlberg, grundare och CIO på NREP.
    

Portföljen kommer att förvaltas av NREP:s driftsplattform inom logistik, Logicenters, som är Nordens största förvaltare och utvecklare av moderna logistikfastigheter.
    

– Det ytterligare stödet med långsiktigt kapital kommer att stärka Logicenters position som en långsiktig utvecklare och leverantör av moderna logistikfastigheter i Norden, kommenterar Matthias Kettelhoit, Commercial Head på Logicenters.
    

- Denna portfölj och plattform är inte bara anmärkningsvärd ur ett nordiskt perspektiv. I kombination med en av de stabilaste makromiljöerna i dagens
Europa representerar den det som troligen är den mest homogena och högkvalitativa logistikplattformen på så stor skala, säger Jack Cox, Head of Logistics and Industrial EMEA på CBRE.
    

De huvudsakliga rådgivarna i affären var Citi, Goodwin & Procter LLP, Bech-Bruun, Real Advokatbyrå och Roschier.