22 maj 2024
fredag, 31 mars 2017 15:56

Stångåstaden ska sälja 1.100 bostäder

Skrivet av 
alt
Stångåstaden planerar en storförsäljning till en ny aktör på Linköpingsmarknaden, bland annat denna fastighet på Hovetorpsgatan.

 

Kommunägda Stångåstadens styrelse har beslutat att sälja sammanlagt cirka 1.100 bostäder, varav 450 studentbostäder, i olika stadsdelar runt om i Linköping. Affären ger samtidigt ett mervärde för Linköping eftersom ett åtagande om att bygga 300 bostäder ingår i köpet.

 

Försäljningen av de 1.100 bostäderna befinner sig för närvarande i en första fas och det är inte klart vilka som kommer att få köpa dem. Förutom krav på nyproduktion, en fråga om kommer att behandlas av samhällsbyggnadsnämnden i Linköpings kommun, ska köparen även ha ett gediget förvaltningsarbete med bland annat bosociala satsningar.

 

Bakgrunden till beslutet att sälja är att Stångåstaden vill stärka ekonomin och minska lånedelen. Det betyder att bolaget kan fortsätta hålla en hög investeringstakt för såväl nyproduktion som förvaltning av befintliga fastigheter. Affären innebär också att Linköping får en ny stark fastighetsaktör på marknaden. Ett av kraven är nämligen att köparen inte ska vara etablerad i Linköping idag.

 

– Jag ser bara vinnare i den här affären. Stångåstadens hyresgäster drar självklart nytta av att bolaget får en starkare ekonomi med minskad skuldsättning. Dessutom får Linköping fler nyproduktionsprojekt och samtidigt en ny stark fastighetsägare med höga krav på en bra förvaltning, säger Jan Österlind, styrelseordförande i Stångåstaden.

 

Vid årsskiftet ägde och förvaltade Stångåstaden cirka 18.500 lägenheter, varav 4.200 studentbostäder.