22 maj 2024
tisdag, 28 mars 2017 18:41

Årets Bygge och Fasad gick till BSK

Skrivet av 
alt
Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg vinner Årets Bygge och Årets Fasad 2017. Foto: Region Skåne, Terje Östling.

 

Årets Bygge har tilldelats Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg som samtidigt tog hem Årets Fasad 2017. Vinnaren korades av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson vid Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm under måndagskvällen.

 

Rättspsykiatriskt Centrum (RPC) i Trelleborg är ritat av BSK Arkitekter som tillsammans med Region Skåne och MVB Syd har skapat en framåtsyftande vårdmiljö och ett av Sveriges största passivhus.

 

En 12.700 kvm stor byggnad som producerar mer energi än den förbrukar. RPC inrymmer förutom högspecialiserad rättspsykiatrisk vård även forskning och utbildning. BSK Arkitekter fick uppdraget att utforma byggnaden efter att ha vunnit en arkitekttävling 2011.

 

– RPC Trelleborg är resultatet av hårt arbete och intensiv samverkan. Tillsammans har vi åstadkommit riktigt bra arkitektur. En modern vårdmiljö för patienter och personal i en uthålligt hållbar byggnad som till och med genererar energi tillbaka. Ett stort tack till juryn som har valt att belöna detta, säger Stina Ljungkvist, vd på BSK Arkitekter.

 

Årets Bygge delas ut av tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst och lyfter fram det bästa som sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form. Hela teamet fanns på plats Cirkus i Stockholm för att ta emot priset som delades ut av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

 

– Det var ett fantastiskt lagarbete. Vi gjorde ett gediget förarbete och hade ett öppet klimat ända från början. Det avgjorde, säger Patrik Rosén, projektledare på Region Skåne.