21 maj 2024
tisdag, 28 mars 2017 14:13

Riksbyggen ger förslag på nya kvarter i Norrtälje

Skrivet av 
alt
Riksbyggen vill utveckla upp emot 600 bostäder vid Norrtäljes busstorg.


Busstorget i Norrtälje skulle kunna fyllas med stadskvarter och bussarna få en ny och bekvämare station på andra sidan Baldersgatan. Det är kärnan i det förslag till ny bebyggelse i centrala Norrtälje som Riksbyggen med ritningar från Wingårdhs arkitektkontor har presenterat för kommunledningen. Förhoppningen är att den nya bebyggelsen ska kunna stå klar inom fem år.
    

– I rollen som samhällsutvecklare vill Riksbyggen vara med och utveckla Norrtälje. Sedan tidigare är det klart att Riksbyggen ska uppföra 155 bostäder i Norrtälje hamn. Nu har vi ambition att ta ett steg till och har därför tagit fram ett förslag för hur Busstorget och intilliggande område skulle kunna utvecklas, säger Bengt Löfgren, projektledare på Riksbyggen.
    

Riksbyggens och Wingårdhs förslag rymmer, beroende på lägenhetsstorlekar, mellan 400 och 600 bostäder, cirka 3.000 kvm kontor, handel på 4.000 kvm, en förskola, ett träningscenter, en saluhall och en restaurang. Den nya bussterminalen skulle kunna byggas av massivträ. Dess stora tak skulle ge skydd åt både bussar och resenärer, och Norrtäljes många pendlare ett bekvämare liv.
    

Ett av husen, det närmast Baldersgatan och Hantverkaregatan, är smalt men högt. Med sina 20 våningar och sitt läge i fonden av både Stockholmsvägen och Estunavägen, skulle det att bli ett välkänt landmärke i staden. Restaurangen högst upp får möjlighet att bjuda på vida vyer över Roslagen.
    

Husen är tänkta att ha fasader av både trä och tegel och med sina enkla sadeltak följa den gamla stadens typer. Några hus hålls ihop av en gemensam sockelvåning, vars väl tilltagna mått skulle göra det möjligt för dem att rymma den typ av butiker man annars bara hittar utanför staden. Utvecklingen skulle förstärka Norrtälje centrums traditionella roll som handelsplats. I förslaget hänvisas slutligen bilarna till det garage som ligger under nästan hela området. Med 470 p-platser skulle det täcka både behovet hos de boende och hos butikernas kunder.