9 maj 2024
torsdag, 23 mars 2017 09:43

SBB i sin största affär om 4,5 Mdr i Oslo

Skrivet av 
alt
SBB (Samhällsbyggnadsbolaget) köper DNB Banks huvudkontor i Bjørkkvika, i centrala Oslo. Fastigheten, om nära 50.000 kvm och uppförd 2012, har en återstående hyreslängd om 10,3 år.

 

SBB i Norden AB (Samhällsbyggnadsbolaget) har via sitt norska dotterbolag förvärvat en fastighet i centrala Oslo för cirka 4,5 Mdr kr (4.300 MNOK). Förvärvet består av en fullt uthyrd och flexibel kontorsfastighet med en total uthyrbar area om cirka 49.000 kvm och en total hyresintäkt om cirka 187 Mkr (180 MNOK). Hyresgästen är DNB Bank ASA som är Norges största bank och en av Nordens största finansiella institutioner med norska staten som största ägare. Den återstående hyreslängden är 10,3 år.

­

 

– Vi ökar närvaron och vår position stärks i Norge med vår hittills största fastighetsaffär. Fastigheten är strategiskt viktig och fantastiskt belägen i centrala Oslo med en stabil hyresgäst och ett långt hyreskontrakt. Affären innebär att vi fortsätter investera i Norge med centralt belägna samhällsviktiga fastigheter, säger Ilija Batljan, vd för SBB och Effnetplattformen.

 

Fastighetsaffären sker genom förvärv av bolag och tillträde sker omgående. Förvärvet anses passa väl in i SBBs verksamhet och strategi genom hyresgästens samhällsviktiga funktion.

 

Förvärvet finansieras genom en kombination av lån och eget kapital. Effnetplattformen har beslutat att genomföra en riktad emission av 84,93 miljoner B-aktier till säljaren, Meteva AS, ett norskt investmentbolag helägt av näringslivsprofilen Trond Mohn, vilket baserat på emissionskursen 5,53 NOK per aktie motsvarar cirka 490 Mkr(470 MNOK). Vidare genomförs en riktad emission av preferensaktier till professionella investerare om cirka 490 Mkr (470 MNOK) i det köpande norska dotterbolaget. Utdelning på preferensaktierna uppgår till 7 procent.

 

Fastigheten på 18 våningar är uppförd år 2012 och är belägen i ett av Oslos mest centrala och attraktiva affärsområden, Björvika, med närhet till Centralstationen och det nya Operahuset.

 

Fastigheten är den mittersta av tre fastigheter på bilden ovan och som inrymmer DNB Banks huvudkontor.

 

Advokatfirmaet Selmer DA har varit köparens legala rådgivare. Arctic Securities ASA har varit finansiell rådgivare till säljaren i samband med transaktionen och även arrangerat köparens förvärvsfinansiering.