8 maj 2024
torsdag, 16 mars 2017 18:12

Göteborgslokaler bygger i Selma stad

Skrivet av 
alt

Handelshuset och vårdhuset, ritade av Semrén och Månsson arkitekter, är en del av den största omvandlingen av Selma Lagerlöfs Torg i Göteborg sedan området byggdes 1971.

 

Till vintern påbörjar Göteborgslokaler bygget av handelshuset och vårdhuset om vardera 3.000 kvm i nya Semla stad i stadsdelen Backa. Husen har ritats av Semrén och Månsson och beräknas öppna för nya och gamla lokalhyresgäster under 2019. Utformning och materialval kommer förändra Litteraturgatan och Backadalen från trafikleder till en känsla av att vara stadsgator.

 

– Handelshuset kommer att få en välkomnande och intressant fasad, vilken kommer att skapa en tydlig karaktär på byggnaden. Vi tycker att det är väldigt kul att få vara med och rita en byggnad med så viktiga funktioner för ett levande torg, Tobias Fasth, arkitekt på Semrén och Månsson.

 

I handelshuset kommer det att finnas en stor dagligvarubutik på bottenvåningen samt lokaler som kan komma att inrymma exempelvis frisör, blomsteraffär och vardaglig service. Ovanpå kommer det att byggas parkering i tre våningar.

 

– Vi bygger ett helt nytt torg mitt i Selma stad. Vi gör det med mycket omtanke och för att skapa ett bra vardagsliv för alla som bor och kommer till Backa, säger Robert Hörnquist, vd på GöteborgsLokaler.

 

Vårdhuset om sex våning med lokaler för vård och samhällsservice får en fasad med brutna fönsterband och mörkt hårdbränt tegel med inslag av svarta glaserade stenar. Byggnaden har ett centralt hiss- och trapphus som tillsammans med fönstersättningen och ett effektivt solskydd skapar en stor flexibilitet för olika rumsstorlekar och lokalhyresgäster.

 

– Vi vill berika vårdhuset med verksamheter som gör att det blir bekvämt att komma till nya Selma stad. Verksamheter som man av olika anledningar emellanåt behöver besöka, som t.ex. vårdcentral, BVC, familjecentral, tandvård, rehab och hälsa, säger Jonas Lissel, ansvarig för projektet hos GöteborgsLokaler.