9 maj 2024
onsdag, 15 mars 2017 13:07

AP1 satsar i Finland med Elo och Trevian

Skrivet av 
alt
Johan Temse, Investment Manager på AP1.


Första AP-fonden (AP1) har kommit överens med det finska pensionsförsäkringsbolaget Elo och Trevian Asset Management Oy om att etablera ett joint venture-bolag som investerar i den finska fastighetsmarknaden. Samriskbolaget kommer att fokusera på kommersiella fastigheter, främst centrum butiks- och kontorsfastigheter i större städer med goda tillväxtutsikter främst utanför huvudstadsregionen.
    

Samriskföretaget kommer att börja med en portfölj, som initialt har ägts av Elo och värderas cirka 160 MEUR (cirka 1.530 Mkr). Målet är att aktivt söka ytterligare investeringsmöjligheter att avsevärt utöka portföljen.
    

– Finland är en intressant marknad för fastighetsinvesteringar med en positiv stadsutveckling för större städer utanför huvudstadsregionen. Vi är glada över att ingå ett samarbete med både en investerare som Elo, som delar AP1 långsiktiga perspektiv, och en professionell kapitalförvaltare som Trevian, säger Johan Temse, Investment Manager på AP1.
    

Det samägda bolaget, som är föremål för godkännande av konkurrensmyndigheterna, kommer att ha betydande resurser för ytterligare investeringar. Med nuvarande åtaganden har företaget möjlighet att uppnå en total portfölj som överstiger 400 MEUR.
    

– Vi är angelägna om att arbeta tillsammans med AP1 och Trevian. Vårt mål är att skapa ett företag som tillhandahåller kommersiella lokaler i bästa lägen i städer med tillväxtpotential, säger Antti Muilu, chef för finländska fastighetsinvesteringar på Elo.
    

Trevian kommer att ansvara för förvärv och förvaltningen av det gemensamma bolagets fastigheter.

 

– Det är en ära för oss att kunna bygga upp ett fastighetsinvesteringsbolag tillsammans med sådana väletablerade investerare som Elo och AP1 som förstår den stora potentialen underliggande i de växande städerna utanför Helsingfors. Vi är också nöjda med att få en av de största pensionsfonderna i Sverige och Norden som en partner som investerar i finska fastighetsmarknaden, säger Reima Södervall, vd för Trevian Asset Management Oy.