9 maj 2024
fredag, 10 mars 2017 13:24

Castellum i avtal om 75 MEUR med EIB

Skrivet av 
alt
Castellums lån från EIB ska bland annat användas i finansieringen av miljöbyggnaden Citypassagen. Fastigheten, som uppförs intll resecentrum i Örebro, omfattar 15.000 kvm. Roof Arkitekter har ritat huset och Peab är totalentreprenör. Inflyttning sker under 2019.


Castellum och Europeiska investeringsbanken (EIB) har undertecknat ett låneavtal om 75 MEUR (cirka 718 Mkr) för finansiering av två ”Nearly-zero-energy-buildings” (NZEB) i Sverige. Låneavtalet, som medger lån med upp till åtta års löptid, har möjliggjorts genom stöd från Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI), en central del i den Europeiska Kommissionens investeringsplan för Europa.
    

– Vi på Castellum är övertygade om att vårt hållbarhetsarbete ger koncernen en konkurrensfördel. Det är ekonomiskt lönsamt, både på kort och lång sikt, att arbeta med hållbar utveckling. Väl integrerade hållbarhetsinsatser bidrar till en effektivare förvaltning och god kontroll av våra fastigheter. Vi är glada att EIB bedömer våra projekt som attraktiva och är beredd att stödja våra ambitioner, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.
    

– Det är positivt för oss att vi får tillgång till denna attraktiva finansiering från EIB utan att vi behöver ställa ut säkerheter. Vi ser det som ett tecken på förtroende och en kvalitetsstämpel, tillägger Ulrika Danielsson, CFO Castellum.
    

Castellum kommer att använda lånefaciliteten för att finansiera två NZEB-kontorsbyggnader, dels Torsplan i Hagastaden i Stockholm, dels Citypassagen i centrala Örebro.


– Vi är särskilt stolta över att stödja Castellum i detta initiativ eftersom klimatåtgärder finns högt på dagordningen för Europeiska Investeringsbanken. Bostäder såväl som kontorsbyggnader står för en stor del av CO2-utsläppen, så att öka energieffektiviteten är ett viktigt steg för att minska påverkan på miljön i storstäder, säger Romualdo Massa Bernucci, ansvarig för EIB:s utlåning i de nordiska länderna.