29 april 2024
måndag, 27 februari 2017 18:10

Klart att bygga 460 nya bostäder på Kronan i Luleå

Skrivet av 
alt
Riksbyggen bygger i tegel med inslag av trä. I anslutning till bostadshusen planeras ett uppglasat hus för cykelparkering/vinterträdgård.
 
alt
SHH Bostads bostadsrättshus får profilerad plåt med undantag vid balkonger och trapphusentréer där träpanel används. För formgivningen svarar TEA – Thomas Eriksson Arkitekter.
 
alt
White arkitekter har hämtat inspiration från den norrländska skogen och låtit Heimstadens hus i Kronandalen utformas med trä i en mängd former och uttryck som genomsyrar projektet.

 

För knappt ett år sedan påbörjades dialogen med byggaktörer om den första bostadsetappen i Kronandalen i Luleå och nu är sex markanvisningsavtal med cirka 460 hyres- och bostadsrätter klara för beslut i Kommunstyrelsen.

 

– Markanvisning kommer att tilldelas små och stora byggaktörer som verkar både nationellt och lokalt. För några av byggherrarna är det den första satsningen som görs i Luleå. Det är resultatet av ett målmedvetet arbete under flera år, säger en glad Niklas Nordström, kommunalråd Luleå kommun.

 

I och med att markanvisningsavtalen är klara börjar byggaktörernas arbete med att detaljrita hus och gårdar. I slutet av 2017 kan byggnationer av husen påbörjas i de första av de sex kvarteren i etapp 1. Byggnationer kommer ske stegvis och inflyttning kan ske tidigast 2019.

 

Kvartersnamnen i Kronandalen har fått namn med friluftstema med avseende på närheten till Ormbergets friluftsområde och Hertsöhedens naturreservat. De sex första kvarteren som kommer att bebyggas i Kronandalen är:

 

I kvarteret Bindningen bygger Piteåföretaget BDB Fastigheter 80 hyresrätter i 4-5 våningar, utformade av Arkitekthuset Monarken.

 

Vidare uppför Riksbyggen bostadsrätter ritade av MAF Arkitekter i kvarteret Vallan. I anslutning till bostadshuset planeras ett uppglasat hus för cykelparkering som vintertid hålls uppvärmt och fungerar som vinterträdgård.

 

I kvarteret Glidet ska Lerstenen färdigställa 90 hyresrätter i 4–5 våningar ritade av Link Arkitektur.

 

SHH Bostad har tilldelats kvarteret Skidåkaren som kommer att omfatta 65 bostadsrätter i fyra våningar, med sinuskorrugerad plåt och trä som fasadmaterial, ritade av Stockholmsbaserade TEA – Thomas Eriksson Arkitekter.

 

I kvarteret Bärmesen ska Heimstaden bygga 70 bostadsrätter i 4 våningar med inredd vind samt 8 radhus med takterrass som ritats av White arkitekter.

 

Slutligen uppför HSB 70 borätter i kvarteret Kikaren, som har ritats av Tirsén och Aili arkitekter.