27 april 2024
torsdag, 09 februari 2017 14:40

Balder säljer för 2 Mdr

Skrivet av 
alt

Balder, med vd Erik Selin, avtalar om försäljningar för drygt 2 Mdr kr.


Fastighets AB Balder har i två olika affärer avyttrat samtliga fastigheter i Tranås, Falköping, Arboga och Köping. Den uthyrningsbara ytan uppgår till 221.000 kvm och det totala beståndet har åsatts ett fastighetsvärde om drygt 2 Mdr kr i affärerna. Försäljningarna överstiger Balders bokförda värde med cirka 130 Mkr, motsvarande 7 procent och kommer att redovisas under andra kvartalet 2017.
    

Köpare av fastigheterna i Falköping är Heimstaden, som därmed gör sitt första förvärv i Västra Götaland. Beståndet består av totalt 875 bostadslägenheter och en mindre andel butiks- och kontorsytor i centrum. Den totala ytan uppgår till 68.500 kvm med en uthyrningsgrad på 97,7 procent, totalt 60,0 Mkr i hyresintäkter. Affären sker genom köp av bolag och tillträde är planerat till den 3 april.

 

Transaktionsvärdet uppgår till 593,3 Mkr, motsvarande 8.600 kr per kvm. Förvärvet finansieras dels med egen likviditet (35 procent), dels med banklån (65 procent). Panreal har varit Heimstadens rådgivare i affären.
    

– Vi har länge haft blickarna mot Västra Götaland och är glada över att kunna göra vårt först förvärv i regionen. Falköping har under en lång tid haft en positiv befolkningsutveckling och känns som en stabil kommun med mycket goda kommunikationer. Vi kommer att ta över befintlig förvaltningsorganisation och vår ambition är att utveckla beståndet till det mest attraktiva på orten, säger Fredrik Årman, Senior Investment Manager på Heimstaden.
    

Köpare av portföljerna i Arboga, Köping och Tranås är D. Carnegie & Co. Beståndet består av 42 fastigheter och 1.681 lägenheter. Överenskommet fastighetsvärde är 1.420 Mkr och köpeskillingen uppgår till 1.040 Mkr. Affären sker i bolagsform, med tillträde den 2 maj. Den sammanlagda uthyrbara yta är 152.900 kvm, varav 124.700 kvm utgörs av bostadsyta. Liksom i affären med Heimstaden i Falköping tar köparen D. Carnegie över befintlig förvaltningsorganisation.
    

– Genom förvärvet stärker vi vår position på den svenska fastighetsmarknaden och de förvärvade fastigheterna passar väl i vår värdeskapande affärsmodell, säger Ulf Nilsson, vd för D. Carnegie & Co