29 april 2024
måndag, 06 februari 2017 15:01

Cluttons: Trumf orsakar fallande fastighetspriser

Skrivet av 
alt

Steven Morgan, Senior Partner på fastighetskonsulten Cluttons, tror på fallande priser på fastighetsmarknaderna, särskilt i Mellersta Östern.

 

Falsal Durrani, Head of Research på fastighetskonsulten Cluttons, säger att efter en lång period av ekonomisk instabilitet, drivet av fallande oljepriser och en allmän försvagning av den globala ekonomin, är det senaste valet av Donald Trump som president i USA dåligt för Mellersta Östern. Detta eftersom fastigheterna i Mellersta Östern, åtminstone på kort sikt, kommer drabbas av prisfall.

 

Steven Morgan, Senior Partner på Cluttons säger:

– Även om det fortfarande är i tidigt skede av Trumps presidentperiod, är det viktigt att tänka på de potentiella konsekvenser för Mellersta Österns fastighetsmarknader som kommer att orsakas av plötsliga politiska förändringar, efter uttalanden av Trump, vilket starkt påverkar det regionala förtroendet för USA. Även om vi har sett förbättringar i oljepriset och på värdet av den amerikanska dollarn, efter inledande nedgångar direkt efter valet, är vi fortfarande försiktiga att på lång sikt förutspå fastighetspriserna, särskilt i Mellersta östern.

 

Han fortsätter:

– En uppgång i importerad inflation till följd av en svagare dollar kommer att påverka hushållens ekonomi negativt i Mellersta Östern, vilket fortsätter att pressa det redan låga oljepriserna. Inflationen stiger i Mellersta Östern på grund av åtgärder som införts av regionens regeringar för att dämpa budgetbrister. Eventuella ytterligare nedgångar i oljepriset kommer också att få negativa följder för priserna på fastighetsmarknaderna.

 

Ur ett investeringsperspektiv, avslöjade nyligen i rapporten Private Capital Survey Cluttons, att för år 2016 var London den stad som förmögna privatpersoner från Mellersta Östern helst gjorde fastighetsinvesteringar i, följt av New York och Singapore. Los Angeles var det enda amerikanska staden som fanns i listan 10 i topp, med en åttonde plats.

 

Men Cluttons undersökningen visade också att New York inte finns på listan för fastighetsinvesteringar för 2017; i själva verket fanns ingen nordamerikansk stad, förutom Toronto, på önskelistan bland fastighetsinvesterare från Mellersta Östern.

 

Dubai passerade London som den mest föredragna investeringen för år 2017, tvåa kom Bangladore, medan Toronto kom på gemensam tredje plats tillsammans med Abu Dhabi, Singapore, Kuala Lumpur och New Delhi. TM