29 april 2024
fredag, 03 februari 2017 17:11

Alecta har sålt 22 fastigheter i USA

Skrivet av 
alt

Per Frennberg, Chief Investment Officer på Alecta.

 

Som tidigare kommunicerats har Alecta haft en försäljningsprocess igång för att sälja de direktägda fastigheterna i USA. Denna process är nu slutförd och 22 fastigheter har sålts till två olika köpare.


Köpeskillingen överstiger med god marginal enligt den senaste externa värderingen om 19,7 Mdr kr. Enligt Bloomberg förlorade Goldman Sachs budgivning om Alecta fastigheter i USA mot Blackstone. Alectas amerikanska portfölj, omfattande 22 fastigheter, innehållande framförallt köpcentrum, butiker och bostäder i Kalifornien, samt en kontorsbyggnad nära Vita huset i Washington, köptes i augusti 2016 av Blackstone, för 1,8 miljarder dollar, 15,9 Mdr kr.


I oktober 2016 sålde Alecta sitt brittiska fastighetsbestånd för 3,77 Mdr (350 MGBP) till Goldman Sachs Investment Group.

 

Därmed är försäljningen av Alectas direktägda fastigheter utanför Sverige avslutad och kontoren i London och San Francisco ska avvecklas. Alecta har direktägt fastigheter utomlands sedan början av 1990-talet.

 

Alecta fortsätter att investera i fastigheter utanför Sverige men i indirekt form via delägande i bolag och fonder.

 

Frans Heijbel har utsetts till portföljförvaltare för Alectas kvarvarande utländska fastighetsinvesteringar som i nuläget, motsvarar ett totalt värde om cirka 12 Mdr kr.

 

Jones Lang Lasalle och advokatbyrån Orrick har bistått Alecta i arbetet med försäljningen.

 

I en kommentar kan sägas att Per Frennberg, Chief Investment Officer på Alecta, fick rätt då han i april 2016 till Tidningen Fastighetsaktien menade att Alectas utländska fastigheter levererat bra.