30 april 2024
fredag, 03 februari 2017 15:34

Kungsleden gör företrädesemission om 1,6 Mdr

Skrivet av 
alt

– Vi har identifierat ett stort antal investeringsmöjligheter i befintlig fastighetsportfölj, inte minst som ett resultat av stark nyuthyrning under 2016, säger Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.

 

Styrelsen för Kungsleden har beslutat att, under förutsättning av godkännande av en extra bolagsstämma, genomföra en nyemission av stamaktier om cirka 1.600 Mkr med företrädesrätt för Kungsledens aktieägare.

 

Nyemissionen görs för att stärka Kungsledens balansräkning och möjliggöra fortsatt lönsam tillväxt under finansiell balans. Tillväxten ska ske genom värdeskapande investeringar i bolagets befintliga fastighetsbestånd och genom selektiva kompletterande förvärv i enlighet med bolagets strategi. Sammanlagt räknar Kungsleden med att investera 2-3 Mdr kr under åren 2017-2019. En viktig del i Kungsledens finansiella mål är att belåningsgraden bör ligga i intervallet 50-60 procent över en konjunkturcykel med ett riktvärde över tid på 55 procent. I dagens marknadsläge vill bolaget ha en belåningsgrad i intervallet 50-55 procent.

 

Nyemissionen omfattas av teckningsåtaganden från Kungsledens största privata aktieägare Gösta Welandson och Olle Florén med bolag, motsvarande 17,2 procent av nyemissionen. Resterande delen av nyemissionen garanteras av Gösta Welandson med bolag. De fullständiga emissionsvillkoren, inklusive teckningskurs, förväntas offentliggöras den 1 mars. Förutsatt att nyemissionen godkänns på extra bolagsstämma den 6 mars 2017, kommer teckningsperioden att löpa från och med den 10 mars till och med den 24 mars.

 

– Vi har varit ägare i Kungsleden i flera år och successivt ökat vårt ägande. Det är ett strategiskt långsiktigt innehav för familjen. Jag ser positivt på Kungsledens nya strategi och det förändringsarbete som ledning och styrelse har genomfört under dessa år. Vi har även framgent ett långsiktigt ägarintresse och stödjer styrelsens förslag om nyemission. Som ett uttryck för vårt stöd kommer vi att teckna vår andel och därutöver garantera emissionen, säger Gösta Welandson.

 

Vd Biljana Pehrsson, framhåller i ett pressmeddelande att det är glädjande att Welandson uttalat stödjer den strategi som ledning och styrelse lagt och att han backar upp den föreslagna nyemissionen.

 

– Vi har identifierat ett stort antal investeringsmöjligheter i befintlig fastighetsportfölj, inte minst som ett resultat av stark nyuthyrning under 2016. Selektivt vill vi också göra strategiska tilläggsförvärv i våra kluster, liknande det nyligen genomförda förvärvet av Emporia Office i Hyllie i Malmö, säger hon.