28 april 2024
torsdag, 12 januari 2017 12:10

Valad och Goldman Sachs köper portfölj i Finland

Skrivet av 
alt

Kaisaniemenkatu 13 i centrala Helsingfors.


Valad Europe, som ingår i Cromwell Property Group, har tillsammans med Goldman Sachs köpt den så kallade Omegaportföljen innehållande 22 fastigheter i Finland för en icke angiven köpeskilling. Valad kommer att ansvara för förvaltningen av portföljen. JLL agerade rådgivare åt säljaren.
    

Omegaportföljen innehåller 109.000 kvm uthyrningsbar area fördelat över 13 kontorsfastigheter, fem industrifastigheter och fyra fastigheter med ytor huvudsakligen för handelsändamål. Mer än 80 procent av portföljens värde är koncentrerat till Helsingforsregionen och den mest framträdande byggnaden är Kaisaniemenkatu 13, en välbelägen, moderniserad historisk byggnad i Helsingfors CBD uthyrd till bland andra Nordic Investment Bank (NIB). Sammantaget är fastigheterna i portföljen uthyrda till mer än 200 hyresgäster, bland dem Mehiläinen, S-Group, St1, Cisco och LähiTapiola.
    

– Med en mix av högkvalitativa kontorsbyggnader såsom Kaisaniemenkatu 13 och Stella Terra, en del av Stella Business Park i Leppävaara, Esbo, och fastigheter med potential för värdeskapande åtgärder, erbjuder Omegaportföljen en möjlighet för oss att dra nytta av vår lokala närvaro i syfte att skapa värde genom en blandning av olika strategier. Dessa inkluderar bland annat uthyrning, ändrad användning till mark för bostäder samt att skapa delportföljer med institutionellt gångbara fastigheter i syfte att attrahera en bredare grupp av köpare, säger Tomas Beck, Head of Nordics på Valad Europe.
        

– Cromwells verksamhet i Europa har en omfattande plattform som våra kunder utnyttjar för att få access till attraktiva fastighetstransaktioner. Den senaste affären bevisar hur en av våra kapitalpartners drar nytta av vår plattform för att få tillgång till en affärsmöjlighet i en ny geografisk marknad. Kombinationen av lokala team och en etablerad europeisk organisation möjliggör detta, och ger kunderna tillförsikt att investera i nya marknader då de söker avkastning från fastighetsinvesteringar i Europa, säger David Kirkby, CEO för Valad Europe.