26 april 2024
måndag, 19 december 2016 14:01

600 nya bostäder i Vackerby i Gnesta

Skrivet av 
alt
Målsättningen är att Vackerby trädgårdsstad ska vara en nutida tolkning av den traditionella trädgårdsstaden.

 

alt

Vackerby trädgårdstad ska erbjuda en bred blandning av småhus och flerbostadshus. Olika upplåtelseformer eftersträvas. Vid en full utbyggnad möjliggör föreslagen bebyggelsestruktur 5-600 bostäder.

 

alt

Trädgårdsstadens kvaliteter med småskalig bebyggelse kan kompletteras med fyra punkthus i 5-6 våningar.

 

 

Den 5 december godkände politikerna i Gnesta kommun det gestaltningsprogram som ETTELVA Arkitekter har tagit fram för Vackerby trädgårdsstad. Området som kommer att innehålla radhus, parhus, friliggande hus, flerbostadshus och även ett par punkthus har gestaltats i enlighet med trädgårdsstadens principer.

 

– Målsättningen är att Vackerby trädgårdsstad ska vara en nutida tolkning av den traditionella trädgårdsstaden. Vackerby trädgårdsstad ska upplevas som en fortsättning på Gnesta tätort och spinna vidare på Gnesta som attraktiv småstad. De boende i området ska känna hur det ursprungliga odlingslandskapet lever vidare i närområdet och det ska vara möjligt att odla för det egna hushållsbehovet, säger Lina Kumlin, ansvarig planarkitekt på ETTELVA Arkitekter.

 

Hon fortsätter:

– För att ge förutsättningar för människor av olika hushållstyper och samhällsgrupper att flytta till området ska Vackerby trädgårdstad erbjuda en bred blandning av småhus och flerbostadshus. Olika upplåtelseformer eftersträvas. Vid en full utbyggnad möjliggör föreslagen bebyggelsestruktur 5-600 bostäder.

 

Mötesplatser

Området ska erbjuda en mängd gemensamma mötesplatser med olika karaktär och innehåll. I bostadskvarteren finns mindre mötesplatser, så kallade gröningar, för de mindre barnens lek.

 

Från den så kallade Kärleksbacken ges utblickar över området och möjligheter till pulkaåkning under vintern.

 

Lilla torget är en plats som kopplar ihop Vackerby allé, Odlingsstråket och Vackerbyparken. Här finns plats för uteserveringar i sydvästläge. Vackerbyparken är områdets stora mötesplats med fokus på olika slags aktiviteter och spontanidrott för alla åldrar. I parken finns även en dagvattendamm som beroende på utformning skulle kunna användas för skridskoåkning vintertid.

 

Odlingsstråket blir ett rekreationsstråk för hela Gnesta befolkning. Informationsskyltar berättar om fornlämningar funna i området och kommunens tidiga historia. Här får också odlingslandskapet leva kvar och ge möjlighet till en egen odlingslott för de boende i flerbostadshusen.

 

Bebyggelse

Bostäderna i området ska uppföras klimatsmart och med ett varierat formspråk. Som fasadmaterial ska puts, trä och tegel användas. Färgsättningen ska vara varierad med starka, naturliga färger som återfinns i det omgivande landskapet. Södervända tak förses med solpaneler så långt det är möjligt.

 

Radhus, kedjehus, små parhus och friliggande hus placeras  nära gatuliv med grunda förgårdsmarker avgränsade med häckar och med entréer mot gatan. I mitten av området och längs Mariefredsvägen föreslås flerbostadshus i 3-4 våningar. Flerfamiljshusen avgränsas mot gatan med grön förgårdsmark.

 

Förgårdsmarken blir en viktig plats för möten mellan de boende och här bör det finnas plats för entrébänk, cykelställ och frodiga planteringar.

 

Trädgårdsstadens kvaliteter med småskalig bebyggelse kan kompletteras med fyra punkthus i 5-6 våningar. Dessa ger förutsättningar för att människor i ett större spann av samhällsgrupper ska kunna etablera sig i området. För att kunna bevara så mycket som möjligt av naturen och  trädgårdsstadens principer placeras husen i naturen utan trädgårdar.