26 april 2024
torsdag, 15 december 2016 17:21

Citycon köper för 770 Mkr i Bergen

Skrivet av 
alt

Citycon köper försäkringsbolaget Trygs huvudkontor i Bergen och får därmed bättre möjligheter att utveckla köpcentrumet Oasen.

 

Citycon har tecknat avtal om att kör en kontorsbyggnad i Bergen, Norge, för 710 MNOK (cirka 770 Mkr ) från Tryg Forsikring A/S. Byggnaden ligger intill Citycons köpcentrum Oasen i Fyllingsdalen och har en uthyrningsbar yta om 19.000 kvm.

 

Säljaren, Tryg, den näst största skadeförsäkringsbolaget i Norden, är ankarhyresgäst med sina norska huvudkontor i kontorsbyggnaden. Pangea Property Partners har varit Citycons rådgivare och förvärvet förväntas slutföras under januari 2017.

 

Genom förvärvet av Trygs huvudkontor får Citycon möjlighet att utveckla och expandera Oasen köpcentrum från nuvarande 31.500 kvm. Planen är att lägga till 11.000 kvm uthyrningsbar yta genom att omvandla huvuddelen av de två lägsta våningarna i kontorsbyggnaden i butiksytor samt bygga en ny del som ytterligare förbinder de två byggnaderna. Samtidigt ska Tryg kvarstå som ankarhyresgäst och har tecknat ett tioårigt hyresavtal med en option på förlängning.

 

– Oasen passar perfekt med Citycons strategi att investera i köpcentrum på platser med stark demografi. Efter att ha förvärvat en 31 procent minoritetsandel av Oasen i november förra året, är detta förvärv ett logiskt nästa steg för att skapa ytterligare ett flaggskepp inom vår norska portfölj, säger Marcel Kokkeel, vd Citycon.

 

Bergenområdet växer snabbt och befolkningen väntas öka med cirka 11 procent till 310.000 år 2030. Staden planerar att expandera spårvägen Bergen Light Rail till Fyllingsdalen med en hållplats precis utanför Oasen. Spårvägen förväntas byggas färdigt år 2023. I området finns dessutom planer på att bygga cirka 5.000 nya bostäder fram till 2030.

 

– Oasen är i hjärtat av stadens nya stadsplanering och vi strävar efter att göra Oasen-torget och spårvägsstationen till ett nav för boende i området. Det finns ett stort intresse för att etablera butiker och koncept i Oasen och vår tidigare utvecklings och utvidgning av köpcentrumet, 2014, var framgångsrik, säger André Gaden, Commercial Director på Citycon.