26 april 2024
fredag, 09 december 2016 13:11

Castellum säljer för 486 Mkr i Luleå

Skrivet av 
alt

Lejonet 11 är uthyrd till 99 procent och har ett totalt hyresvärde om 33 Mkr. Den genomsnittliga kontraktslängden är 8 år och största hyresgäster är Sveriges Domstolar, Rikspolisstyrelsen och Kronofogdemyndigheten.


Castellum säljer kontorsfastigheten Lejonet 11 till Specialfastigheter och lämnar därmed Luleå. Fastigheten, som omfattar 21.800 kvm, säljs för 486 Mkr efter avdrag för omkostnader och bedömd uppskjuten skatt om 27 Mkr. Priset översteg senaste värdering med 28 Mkr och köpeskillingen vid förvärvet av Norrporten i våras med 27 procent. Resultatet kommer även påverkas av upplösen av goodwill om cirka 15 Mkr samt uppskjuten skatteintäkt om cirka 55 Mkr. Pangea var rådgivare åt Castellum.
    

Efter att förvärvet av Norrporten – den näst största fastighetsaffären i Sverige genom tiderna – offentliggjordes i april aviserade Castellum att försäljningar om minst 4 Mdr kr skulle genomföras som en del i finansieringen av affären. Castellum kan nu summera en försäljningsvolym som är högre: med försäljningen i Luleå har bolaget sålt fastigheter för cirka 6,8 Mdr kr sedan i våras.
  

Samtidigt fortsätter Castellum att investera för att försörja kunder med nya, effektiva lokaler. För närvarande driver bolaget 19 större ny-, till- eller ombyggnadsprojekt till ett sammanlagt värde av 2,1 Mdr kr.
    

– Jag är nöjd över att vi nu genomfört de försäljningar vi aviserade vid köpet av Norrporten. Vår ambitionsnivå är oförändrad: att nettoinvestera motsvarande 5 procent av vårt fastighetsvärde varje år – det vill säga upp mot 10 Mdr kr över en treårsperiod, säger Henrik Saxborn, koncernchef för Castellum.