26 april 2024
måndag, 24 oktober 2016 17:07

Uppsala säljer till Castellum Östra Fyrislund

Skrivet av 
alt

Erik Pelling (S), ordförande i mark- och exploateringsutskottet i Uppsala.

 

Kommunstyrelsen i Uppsala har beslutat om den första försäljningen av verksamhetsmark i Östra Fyrislund. Detta innebär att Castellum får köpa 30.000 kvm av kommunens mark och ska i ett första skede bebygga 20.000 kvm av dessa. Östra Fyrislund ligger strategiskt vid E4:an och är ett område där kommunen vill se flera företag etablera sig.

 

– Vår ambition är att alltid ha verksamhetsmark till salu, så att de som vill starta eller vidareutveckla sina företag i vår kommun ska ha tillgång på mark när de behöver det, säger Erik Pelling (S), ordförande i mark- och exploateringsutskottet.

 

Förhoppningen är att mer ytkrävande verksamheter, som till exempel industri, lättare ska få tillgång till mark. Det ska även finnas möjlighet att bygga kontor, lagerlokaler och uppställningsplatser, där man inte behöver bygga på hela fastigheten. Kommunledningen vill samtidigt att även mindre företag ska ha råd och möjlighet att köpa mark. Kontakt har redan tagits med företag som är intresserade av att etablera sig eller expandera i Uppsala.

 

– Vi vill ge möjlighet också för små och stora företag att etablera sig och växa i Uppsala. Därför har vi valt att inte ha budgivning om marken, utan i stället sälja i turordning. På det sättet undviker vi att stora företag gör omfattande markinköp, styckar upp marken och säljer vidare. Risken med det är att små företag slås ut, vilket vi vill undvika, säger Erik Pelling.