26 april 2024
måndag, 03 oktober 2016 18:11

Newsec: Rekord för svenska fastigheter

Skrivet av 
alt

Jakob Pettersson, analyschef Newsec Sweden.

 

Den svenska kommersiella fastighetstransaktionsmarknaden är starkare än någonsin, rapporterar Newsec. Affärer till en volym om 127 Mdr kr (transaktioner över 40 Mkr), har genomförts under årets tre första kvartal. Motsvarande siffra för 2015 var 100 Mdr. Newsec spår att den totala transaktionsvolymen för helåret 2016 landar inom intervallet 180-190 Mdr kr, vilket med råge kommer vara en ny toppnotering på den svenska fastighetsmarknaden.

 

Kontor och bostäder fortsätter vara de mest populära segmenten på marknaden, vilka svarade för 38 respektive 24 procent av transaktionsvolymen. Geografiskt har regionstäder kraftigt ökat i attraktivitet under året och står hittills under året för 33 procent av transaktionsvolymen. Motsvarande siffra för helåret 2015 var 21 procent.

 

– Intresset att investera i fastigheter ökar konstant till följd av attraktiv riskjusterad avkastning relativt andra tillgångsslag.  Andelen internationella investerare har sjunkit, på grund av ett antal större inhemska transaktioner under året. Intresset är dock fortsatt stort från det internationella kapitalet och fler aktörer än någonsin är inne på marknaden. Bland annat har vi sett stora indirekta investeringar från utländskt kapital, däribland Blackstones köp av 40 procent av rösterna och 32 procent av aktiekapitalet i D. Carnegie & Co, säger Jakob Pettersson, analyschef Newsec Sweden.