28 april 2024
fredag, 16 september 2016 11:47

Stark tillväxt för köpcentrum

Skrivet av 
alt

Mall of Scandinavia. Bild: Arild Vågen - Own work, CC BY-SA 4.0.


Ny, uppdaterad, statistik från SSCD, Swedish Shopping Centre Directory, visar att antalet köpcentrum och handelsområden i Sverige ökar rejält och nu är 373 till antalet (förra året 357). Några av de köpcentrum som har etablerats sedan den förra kartläggningen är Mall of Scandinavia i Solna, Avion Shopping i Umeå samt Handelskvarteret Valvet i Karlstad. Omsättningen och ytan ökar och dessutom planeras det för drygt 2 miljoner kvm ny handelsyta. Det visar den årliga kartläggningen av köpcentrum och handelsområden som baseras på SSCD data genomförs av HUI Research i samarbete med Datscha och NCSC.
    

Den positiva trenden för köpcentrum speglas även i omsättningsutvecklingen och tillväxten av den uthyrningsbara ytan i köpcentrum och handelsområden. Omsättningen ökade med 20 Mdr kr mellan 2014 och 2015, vilket motsvarade halva detaljhandelns totala tillväxt under samma period. Samtidigt passerade den totala uthyrningsbara ytan för första gången 9 miljoner kvm. Detta är lika mycket som 2.200 fotbollsplaner eller 90 Mall of Scandinavia.
    

– Trots den starka digitaliseringstrenden inom handeln ser vi ett fortsatt högt tryck i köpcentrum och handelsområden. Med tanke på den handelsyta som planeras eller byggs ser denna trend ut att fortsätta under överskådlig tid, säger Tobias Rönnberg, projektledare för årets kartläggning och konsult på HUI Research.
    

– Den unika statistiken och datan som SSCD innehåller bekräftar att vi är inne i en stark högkonjunktur. Ett av de tydligaste bevisen för det är de mer än 2 miljoner kvadratmeter i planerade ny- och utbyggnadsprojekt, säger Johan Hopstadius, marknadschef på Datscha.