28 april 2024
onsdag, 14 september 2016 15:56

Brexit: Bostadslånen minskar i Storbritannien

Skrivet av 
alt

Pauls Smee, General Director på CML, Council of Mortgage Lenders UK.

 

Bostadsutlåningen har sjunkit med 13 procent under juli i år efter resultatet om Brexit i juni, enligt siffror från CML, Council of Mortgage Lenders UK. Men det är alltför svårt att ännu avgöra om nedgången i juli representerar en osäker reaktion som resultatet av folkomröstningen eller om det är ett symptom på en marknad som har kylts ned, menar Pauls Smee, General Director på CML.

 

Bostadsköpare i Storbritannien lånade totalt 10,6 miljarder pund i juli, vilket är en minskning med 13 procent från juni och 12 procent lägre än samma månad år 2015. Totalt togs 58.100 lån i juli, en minskning med 14 procent jämfört med föregående månad och 13 procent lägre jämfört med samma månad föregående år.

 

Särskilt stor var minskning av bostadsutlåningen till förstagångsköpare som minskade med 19 procent jämfört med juli föregående år, till totalt 4,4 miljarder pund.

 

Utlåning enligt konceptet Buy-to-let minskade med 21 procent under juli jämfört med samma månad föregående år, till totalt 3 miljarder pund. En minskning som till stor del orsakades på grund av att stämpelskatten höjdes i april för denna kategori av köpare.

 

I en kommentar kan sägas att om utlåningen till bostäder i Storbritannien fortsätter att sjunka i samma takt som under juli, innebär det sannolikt ett större prisfall på brittiska bostäder. TM