10 maj 2024
måndag, 05 september 2016 16:28

Pangea: Fastighetsaktier rusar efter Brexit

Skrivet av 
alt

Pangeas Bård Bjølgerud och Mikael Söderlundh.

 

Efter omröstningen om Brexit har svenska fastighetsaktier gått klart bättre än både börsen generellt och europeiska fastighetsaktier, något som befäster bilden av svenska fastighetsmarknaden som en trygg hamn. Enligt sektorindexet PREX Sweden som beräknas av Pangea Property Partners har svenska fastighetsaktier stigit med hela 13 procent sedan Brexit-omröstningen den 23 juni.

 

Under de senaste 12 månaderna har indexet stigit med 36 procent och nått nya rekordnivåer under augusti. Värderingarna ligger nu runt 1,5 ggr bokfört värde, jämfört med 1,1 ggr för ett år sedan.

 

– Vi ser flera drivkrafter bakom den starka uppgången för svenska fastighetsaktier. Det är ett rekordstort gap mellan direktavkastningen på kommersiella fastigheter och räntan som investerare betalar, kombinerat med en stark utveckling på hyresmarknaden, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

 

Han fortsätter:
– Dessutom kan Brexit-omröstningen ha cementerat synen att de ultra-låga räntorna är här för att stanna, vilket gynnar fastigheter och gör att investerarna söker sig till en stabil, trygg marknad som Sverige, säger Söderlundh.

 

Enligt Pangea uppgår transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden hittills i år till 120 Mdr kr, vilket är 32 procent högre än motsvarande period förra året.

 

– Under de senaste åren har intresset för svenska fastigheter varit väldigt starkt, både bland svenska och internationella investerare. Den senaste rusningen på börsen för fastighetsaktier kan ses som en indikation på att intresset kommer att hålla i sig. Historiskt har utvecklingen för fastighetsaktier varit en ledande indikator för direktmarknaden, säger Bård Bjølgerud, vd och partner på Pangea Property Partners.

 

Pangea har under de senast åren haft en marknadsandel på cirka 20 procent i Norden, med många stora både köp- och säljuppdrag.

 

– Vi bedömer att den höga aktiviteten kommer att hålla i sig under resten av 2016, inte minst i Sverige, avslutar Bjølgerud.