10 maj 2024
fredag, 01 juli 2016 17:09

Aberdeen säljer för 2 Mdr till Balder och AP3

Skrivet av 
alt

Erik Selin, vd Balder, genomför en stor transaktion med sin partner Tredje AP-fonden.



 

 

alt

Även efter transaktionen mellan Aberdeen och Balder/Tredje AP-fonden, förvaltar Aberdeen idag bostadsfastigheter med över 10.000 lägenheter till ett sammanlagt värde om cirka 4,5 miljarder euro globalt, säger Magnus Kenning, Aberdeens transaktionschef i Sverige.

 

alt

En nyare bostadsfastighet i förvärvet. Foto: Werner Nystrand.

 

Aberdeen Property Fund Managment säljer Aberdeen Residential Sweden AB:s hela bestånd av bostadsfastigheter till ett nytt samarbetsbolag mellan Balder och Tredje AP-Fonden för drygt 2 Mdr kr. Portföljen innehåller cirka 1.200 lägenheter fördelat på 20 fastigheter om cirka 71.000 kvm i de två starkaste tillväxtregionerna i Sverige – Storstockholm och Öresundsregionen. Leimdörfer och MAQS har varit Aberdeens rådgivare i denna transaktion.

 

– Denna portfölj passar mycket bra in i vår långsiktiga satsning på bostäder tillsammans med Tredje AP-fonden, säger Erik Selin, vd Balder.

 

– Avyttringen sker tidigare än ursprungligen planerat då vi redan har överträffat fondens målavkastning och investerarnas förväntan. Vi kan konstatera att vi har varit framgångsrika i val av både städer och objekt, vilket har förstärkt värdetillväxten, säger Fredrik Eliasson, fondförvaltare på Aberdeen.

 

– Vi tar nu nästa steg och arbetar med en uppskalad modell för bostadsinvesteringar i Europa med samma höga kvalitet som den Svenska bostadsfonden. Aberdeen förvaltar redan idag bostadsfastigheter med över 10.000 lägenheter till ett sammanlagt värde om cirka 4,5 miljarder euro globalt, säger Magnus Kenning, transaktionschef i Sverige.

 

Han fortsätter:

– Vi har lokala fastighetsteam med en gemensam investeringsprocess på plats i 12 länder i Europa, vilket ger oss en unik plattform. Vi kommer att fokusera på investeringar i europeiska städer med stark tillväxt där byggandet av nya bostäder inte hänger med efterfrågan. Flera av dessa städer finns i Sverige och övriga Norden. Vi är redan igång och letar efter dessa investeringar.