10 maj 2024
fredag, 01 juli 2016 16:55

Heimstaden växer stort efter fusion med Nordhalla

Skrivet av 
alt
Patrik Hall, vd för ett större Heimstaden med ett bestånd om 1.144.007 kvm (440 fastigheter), fördelat på 984.236 kvm bostäder samt 159.771 kvm lokaler, med ett totalt marknadsvärde om 16,9 Mdr kr.

 

Heimstaden har träffat ett avtal om sammanslagning av sin portfölj med svenska förvaltningsfastigheter med Nordhalla Fastigheter AB – ett bolag som Hemstaden äger tillsammans med Alecta samt Sandviks och Ericssons pensionsstiftelser. Tillträde beräknas ske under årets tredje kvartal till marknadsvärden fastställda per den 31 mars 2016. Heimstaden, som därmed blir största ägare i Nordhalla, bedömer affären som neutral för kreditraiting. I och med att Nordhallas fastigheter konsolideras i Heimstaden-koncernen uppstår ingen koncernmässig reavinst. Nordhalla Fastighets AB är under namnändring till Heimstaden Bostad AB.

 

Nordhallas fastighetsportfölj bestod per den sista mars 2016 av 185 fastigheter med 454.256 kvm bostadsyta och 74.585 kvm lokalyta. Marknadsvärdet uppgick till 6,2 Mdr kr. Heimstadens svenska portfölj omfattade totalt 255 fastigheter till ett värde av 10,6 Mdr kr. Nya Heimstaden kommer att växa till 1.144.007 kvm (440 fastigheter), fördelat på 984.236 kvm bostäder samt 159.771 kvm lokaler med ett totalt marknadsvärde om 16,9 Mdr kr.

 

I samband med transaktionen kommer Nordhalla att tillföras nytt kapital; dels genom nyemission, dels genom nya aktieägarlån. Nordhalla Fastigheter AB kommer efter transaktionerna att finansieras med ett eget kapital om 2,9 Mdr kr, av vilket Heimstaden kommer att svara för en andel om 65 procent, en ökning från dagens 40 procent. Alecta kommer att stå för 23 procent, Ericssons pensionsstiftelse för 9 procent samt Sandviks pensionsstiftelse kommer att svara för 3 procent.

 

Parterna bidrar också med efterställda aktieägarlån om 3,8 Mdr kr, varav Heimstaden AB kommer att stå för 35 procent och övriga parter för 65 procent. Aktieägarlånen är långsiktiga och löper med marknadsmässig ränta. Resterande finansiering sker via traditionella banklån.

 

– Det här är en affär i linje med våra ambitioner att, tillsammans med samarbetspartners som delar vår värdegrund, växa på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Genom affären ökar vi vår finansiella kapacitet och styrka och drar nytta av våra kärnkompetenser – att förvärva, förädla respektive förvalta attraktiva bostäder. Kompetenser som, tillsammans med våra samarbetspartners finansiella kapacitet, bildar en skalbar affärsmodell, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

 

Heimstaden AB får genom transaktionen en finansiell kapacitet, inkluderande en beräknad kassabehållning om cirka 2,9 Mdr kr, före eventuella återköp av obligationer, att användas till förvärv, utveckling och förvaltning av existerande och nya fastigheter i egen regi och/eller samverkan med kommuner och andra partners.

 

Eftersom transaktionen innebär en större förändring av Heimstadens koncernstruktur har bolaget beslutat att erbjuda återköp av utestående obligationer, vars nominella värde uppgår till 1 Mdr kr.