17 maj 2024
onsdag, 15 juni 2016 17:49

Fastator säljer till Amasten

Skrivet av 
alt
Carl Bildt är ledamot i Fastator och Björn Rosengren är styrelseordförande. Fastator redovisar i affären med Amasten en avkastning om 654 procent.

 

Amasten Holding har köpt och tillträtt två fastigheter med långt hyresavtal i skånska Åstorp. Säljare är Aktiebolaget Fastator som i och med affären avyttrar sitt sista direktägda fastighetsinnehav och fullbordar omvandlingen till renodlat investmentbolag.

 

I Fastator styrelse finns flera kända personer, som Björn Rosengren, ordförande,  samt ledamöterna Carl Bildt,  Agneta Jacobsson, vd Cushman & Wakefield samt Pelle Törnberg, fd koncernchef Metro International och vd MTG.

 

Transaktionen sker i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 50,5 Mkr, vilket motsvarar en avkastning om hela 654 procent för aktieägarna under innehavsperioden. Fastator köpte fastigheterna under tredje kvartalet 2014. Säljuppdraget hanterades av Cushman & Wakefield.

 

– Genom försäljningen kan vi nu stolt konstatera att Fastator är Sveriges enda renodlade börsnoterade investmentbolag med inriktning på fastighetssektorn. Värdeutvecklingen på innehavet är mycket tillfredsställande och avyttringen av fastigheten i Åstorp stärker vår förvärvskapacitet i de lokala och entreprenörsdrivna fastighetsprojekt vi planerar att investera inom i den nära framtiden, säger Daniel Hummel, vd Fastator.

 

Affären omfattar fastigheterna Axeln 7 & 8 i Åstorp och omfattar 8.344 kvm med ett sammanlagt hyresvärde om 3,5 Mkr per år. Beståndets yta uppdelas på 77 procent lager- och tillverkningslokaler samt 23 procent kontorslokaler. Hyresgäst på hela ytan är emballage- och förpackningsbolaget Eson Pac Sweden AB och den återstående löptiden är 13 år.

 

– De två kommersiella fastigheterna har ett långt hyresavtal med en stark hyresgäst till år 2029 och kompletterar det befintliga förvaltningsbeståndet runt Helsingborg mycket väl. I stor utsträckning liknar investeringen en bostadsinvestering med låg risk och ytterst stabilt kassaflöde. Det befintliga bostadsbeståndet i region Syd drar fördel av denna diversifiering och vi uppnår högre direktavkastning i regionen genom att addera dessa fastigheter, säger David Dahlgren, vd för Amasten.

 

Fastigheterna har en bedömd direktavkastning om 7,3 procent som kan jämföras med 5,1 procent direktavkastning i Q1 för Amastens totala bestånd.