14 maj 2024
torsdag, 09 juni 2016 15:54

Catella: Fortsatt åtstramning för lånefinansiering

Skrivet av 
alt

Martin Malhotra, projektledare, och Arvid Lindqvist, analyschef, båda verksamma på Catella.

 

I juniupplagan av Catellas kreditbarometer CREDI är banker och företag överens om det nuvarande klimatet för lånefinansiering. Den gemensamma synen är att tillgången till lånefinansiering i fastighetsbranschen försämrades under de senaste tre månaderna. Delindexet för den nuvarande situationen föll till 35,4, vilket är delindexets lägsta nivå någonsin. Med andra ord ser vi fortfarande en åtstramning på marknaden för lånefinansiering i fastighetsbranschen.

 

– I senaste upplagan av CREDI har åsikterna hos långivare och låntagare kommit allt närmare varandra, vilket inte var fallet i undersökningen från mars. Huvudindex sjönk med marginella 0,2 indexpunkter till 41,0, men de underliggande komponenterna som bygger upp huvudindexet förändrades avsevärt. Delindexet för nuvarande situation föll till sin lägsta nivå någonsin på 35,4, medan det framåtblickande delindexet ökade till 46,7. Det betyder att marknaden upplevde ett försämrat lånefinansieringsklimat, men att många anser att det värsta är över, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.

 

– Under första kvartalet 2016 hade Sverige en historiskt hög tillväxt om 4,2 procent, vilket drevs av hushållens konsumtion och investeringar. Både den globala tillväxten och den svenska börsen förväntas dock fortsatt vara svag under det kommande året. Catella tror att fastighetsmarknaden kommer att påverkas av försämrad tillgång till lånefinansiering, vilket vi även ser i den senaste CREDI. Det kommer resultera i att yielder går upp för fastigheter i sekundära lägen, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.