15 maj 2024
tisdag, 07 juni 2016 11:36

White formger kulturhus i Skellefteå

Skrivet av 
alt

Kulturhuset får så kallade gröna tak med ett jordlager och ängsväxter, vilket bidrar till såväl biologisk mångfald som till förbättrad isolering. Största delen av stommen och fasaderna görs i trä vilket minskar byggnadens miljöpåverkan under dess livscykel. För träkonstruktionen samarbetar White med det norska ingenjörsföretaget Florian Kosche AS. Bild: White arkitekter


Om tre år, år 2019, får Skellefteåborna ett nytt kulturhus. Det står klart efter att White arkitekter utsetts till vinnare i en arkitekttävling med förslaget Sida vid sida. Kulturhuset ska samla stadens kultur i det som blir Nordens högsta träbyggnad. White vann tävlingen i internationell konkurrens. Sammanlagt 55 förslag från hela världen hade skickats in till arkitekttävlingen om ett framtida kulturhus i Skellefteå.
    

– Vi är otroligt stolta att vi får skapa ett nytt hem för konst, teater och litteratur i Skellefteå. Huset rymmer fem olika verksamheter och det är när de möts som det uppstår magi. Det tar vi fasta på i vårt förslag, säger Oskar Norelius, ansvarig arkitekt på White.
    

Det nya kulturhuset samlar Västerbottensteatern, MAN – Museum Anna Nordlander, Skellefteå konsthall och Stadsbiblioteket. Dessutom rymmer byggnaden ett nytt hotell. Huset är byggt för ständig förvandling med möjligheter att sätta upp fantastiska föreställningar eller arrangera stora kongresser.
    

– Vi vill att du ska gå till Kulturhuset, inte bara för att se en föreställning, utan även för att uppleva arbetet bakom scenerna. Från gatan kan besökarna se allt ifrån hängningen av en ny utställning i Skellefteå Konsthall till skapandet av stora färgstarka scendekorer i Västerbottenteaterns verkstäder, säger Robert Schmitz, ansvarig arkitekt på White.
    

Kulturhuset blir ett landmärke i staden med milsvid utsikt från den översta våningen. Genom att placera scenerna i mitten och öppna verksamheterna mot staden, får Skellefteås centrala gator nytt liv, ända ner till Skellefteälven där Kulturhuset får en satellit i form av en Älvscen på vattnet.