28 april 2024
onsdag, 01 juni 2016 16:31

23 Mdr, Skanskas största avtal någonsin

Skrivet av 
alt

Skanska deltar i ett prestigefyllt OPS-uppdrag för att bygga ut flygplatsen LaGuardia i New York.


Nu är Skanskas största avtal någonsin i hamn. Bolaget har, som en av parterna i LaGuardia Gateway Partners*, nått financial close och sjösatt ett hyresavtal med Port Authority of New York and New Jersey (PANYNJ). Det är ett OPS-avtal som innefattar finansiering, design, byggnation samt drift och underhåll av LaGuardia Airport Central Terminal B i New York City, USA, med ett hyresavtal till och med 2050. Avtalat inkluderar även byggnation av kringliggande infrastruktur och en ny, central entréhall.
    

Det totala värdet på design- och byggkontraktet av projektet uppgår till 4 miljarder dollar, cirka 33 Mdr kr. Skanskas andel av kontraktet som är 70 procent, värderas således till cirka 23 Mdr kr. Beloppet kommer att delas lika mellan Skanska USA Building och Skanska USA Civil och inkluderas i orderingången för det andra kvartalet 2016.
    

Projektet finansieras med eget kapital, skuld, ersättningar från PANYNJ samt intäkter från detaljhandel och flygbolag. Som ägare av 33,3 procent i LaGuardia Gateway Partners kommer Skanskas kapitalinvestering att uppgå till cirka 70 miljoner dollar, cirka 580 Mkr.
    

– Vi är stolta över att investera i och leda byggnationen av det här projektet som kommer att förbättra flygkvaliteten för miljoner människor. Projektet för Terminal B på LaGuardia är ett perfekt exempel på hur vi, genom offentlig-privat samverkan, kan påskynda byggandet av kritisk infrastruktur, och samtidigt föra samman Skanskas bygg- och investeringskapacitet, säger Johan Karlström, vd och koncernchef på Skanska.
    

Byggnationen påbörjas omedelbart. Merparten av den nya terminalen kommer öppnas 2020, för att i allt väsentligt vara färdigställd under 2022.
    

* LaGuardia Gateway Partners består av Skanska Infrastructure Development, Vantage Airport Group och Meridiam som projektsponsorer och medinvesterare. Skanska och Walsh bildar samriskbolaget för byggnation och design, där HOK och WSP Parsons Brinkerhoff anlitats som designrådgivare.