29 april 2024
onsdag, 01 juni 2016 13:28

Varning för finanskris i Kina

Skrivet av 
alt
Thomas Mattsson rekommenderar investerare att följa utvecklingen av en eventuell försämring av hävstången för wmp:s (wealth management products) i Kina.

 

Av Thomas Mattsson, chefredaktör

 

Kinesiska placerare jagar lönsamma placeringar. De låga räntorna i den globala ekonomin är orsaken. Tidigare har det varit lönsamt att satsa i så kallade wmp:s (wealth management products). Men nu fruktar många placerare bristfälliga underliggande värden för instrumenten.

 

Om färre placerare vill köpa wmp:s blir det svårare att lånefinansiera satsningar i fastighetsaktier. Hävstången för dessa investeringar försämras, vilket drabbar den kinesiska fastighetsmarknaden och spiller över på den svenska. Många aktörer står plötsligt utan finansiering för sina placeringar.

 

– Det finns en oerhört stark press på finansinstituten att utforma produkter med realavkastning som ger 5 procent eller mer. Då är det frestande att ta större risker. Regleringar är därför nödvändiga, men vi vet inte riktigt hur reglerade de här produkterna är, säger Hun-Suck Song, som är docent i fastighetsekonomi vid KTH.

 

Wmp:s påminner om de så kallade subprimelån som triggade finanskrisen i USA 2008. En regional kris i USA, som i sin tur utlöste en global finanskris.

 

Problemet med wmp:s är att slutplacerarna inte vet vad det finns för ägg i korgen. Risken är ofta högre än man trott från början, säger Hun-Suck Song.

 

Men Martin Guri, aktiestrateg hos Nordea, är av en annan uppfattning:

– Jag tror risken för en finanskris i Kina är överdriven. I Kina har man större riskspridning än vad man hade i USA i samband subprime-kraschen 2008. Den uppstod därför att man gjorde placeringarna i samma bransch. Då hjälpte det inte att man hade stor riskspridning i olika finansiella produkter.

 

Wmp:s är komplexa och paketerade finansprodukter med intrikat struktur. Kinesiska placerare handlar i varandras wmp:s. Wmp-produkten beskrivs bäst som en stor fond som du kan lägga i stort sett vilka instrument som helst i, säger Martin Guri.

 

Rekommendationen för den som vill investera i svenska fastighetsaktier är att avvakta och se vad som händer. Bloomberg News och Financial Times har utfärdat varningar för det ”pyramidspel”, som korsvisa investeringar med ibland otillräckliga underliggande värden, innebär.