14 maj 2024
onsdag, 25 maj 2016 17:27

Peter Eriksson, ny bostadsminister

Skrivet av 
alt

Peter Eriksson blir ny bostads- och digitaliseringsminister (tidigare benämnt IT-minister).

 

Många verkar vara nöjda över valet av Peter Eriksson som ny bostadsminister. Eriksson som har varit språkrör i Miljöpartiet, EU-parlamentariker, kommunens ordförande i Kalix och styrelseordförande i bostadsbolaget Kalixbo. Eriksson efterträder Mehmet Kaplan (MP) som tvingades avgå i april i år bland annat efter anklagelser om samröre med islamistiska extremister.

 

Kurt Eliasson, vd för bransch- och intresseorganisationen SABO säger:
– SABO ser fram emot ett gott samarbete med Peter Eriksson. Han har erfarenhet från flera politiska nivåer, från både kommun, nationellt och internationellt och har varit ordförande i allmännyttiga Kalixbo. De erfarenheterna behövs då det finns mycket att ta tag i på svensk bostadsmarknad, inte minst när det gäller förutsättningar för nyproduktion.        

 

Mårten Lilja, vice vd och chef för affärsområde Bostad på Riksbyggen, säger:
    – Peter Eriksson är en erfaren politiker med god erfarenhet både av inrikespolitik och EU. Det senare allt viktigare också i bostadspolitiken. Vi ser fram emot ett samarbete med Peter Eriksson

 

Anders Lago, förbundsordförande HSB säger:
    – Med Peter Eriksson som bostadsminister får Sverige en erfaren politiker från såväl den internationella, nationella som den kommunala arenan. Och Peter Eriksson kommer att behöva all den erfarenheten för att lösa Sveriges brutala bostadskris. Ytterst är utmaningen att skapa en ny social bostadspolitik för Sverige. HSB bidrar gärna med våra snart hundraåriga erfarenheter om samhällsbyggande, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

 

Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) har skrivit ett öppet brev till Peter Eriksson om vilka hinder som behöver undanröjas för att Stockholm och andra storstäder ska kunna växa.
    Joakim Larsson säger:    
    – Det gällande regelverket omöjliggör nya bostäder på platser som av människor upplevs som mycket attraktiva. Faktum är att med dagens regelverk hade större delen av Stockholms innerstad aldrig kunnat byggas. Det säger sig självt att det är en orimlig ordning. Det krävs ett regelverk som möjliggör byggande av bostäder i stadsmiljö. Därför skriver jag till den nya bostadsministern om att bland annat bullerregler, luftkvalitetsnormer och strandskyddsregler behöver ses över. Möjligheten att bygga täta, attraktiva och miljösmarta stadsdelar är en av vår tids mest angelägna politiska frågor. Men då krävs ett verklighetsanpassat regelverk som faktiskt möjliggör bostäder i täta stadsmiljöer. Detta är den enskilt viktigaste frågan för Peter Eriksson att ta tag i som ny bostadsminister.

 

Bostadsbristen är stor i Sverige enligt Boverket som menar att det behövs byggas 75.000 bostäder varje år, eftersom befolkningen i Sverige väntas öka med drygt 1,1 miljoner fram till 2025.  År 2015 påbörjades 48.600 bostäder och enligt Boverket kommer cirka 57.000 bostäder börja byggas i år och ungefär 61.500 nästa år.