15 maj 2024
torsdag, 19 maj 2016 18:58

Tornet bygger i Lillhagsparken, Göteborg

Skrivet av 
alt
Del av Lillhagen 11 som idag är ett äldreboende.

 

alt

De vita höghusen, det före detta mentalsjukhuset, försvinner från Lillhagsparken i Hisings Backa.

När mentalsjukvården var som störst på 1970-talet vårdades 2.000 patienter per dygn på Lillhagens mentalsjukhus. Sjukhuset lades ned 2013.

 

Nu har det första spadtaget tagits för 800 nya bostäder vid Lillhagsparken i Göteborg, varav cirka 400 bostäder ska byggas av Tornet. Det första spadtaget togs bland annat av Jahja Zeqiraj (S), fastighetsnämndens ordförande i Göteborg Stad samt av Göran Wendel, vd Tornet.

 

– Vi ser fram emot att komma igång med byggandet och vara med och utveckla ett helt nytt bostadsområde i ett mycket bra läge i Göteborg, säger Göran Wendel, vd för Tornet.

 

Lillhagens sjukhusområde, som etablerades på 1930-talet, genomgår sedan en lång tid en stegvis omvandling från institutionsområde till ett område med en bred blandning av verksamheter.

 

Tanken är att den kulturhistoriska- och parkmiljön skall bevaras, samtidigt som området utvecklas. De nya bostäderna kommer att skapas genom både om- och nybyggnation. Med en tätare kollektivtrafik, utökad service och handel ska ett levande stadsrum i området skapas.

 

Från att ha varit ett område med främst vård- och kontorsbyggnader byggs nu Lillhagenområdet ut med bostäder för att bli en del av den attraktiva staden – en grön och nära storstad för alla.

 

Med en ny förskola och cirka 800 nya bostäder med varierade boendeformer som hyresrätter och småhus, kommer området att bli mer levande.

 

Det ska även finnas utökad service på området, ny vägdragning för kollektivtrafik och parkeringshus.

 

Här finns en rad olika verksamheter som Regionens Hus, äldreboenden, Move&Walk, vandrarhem, Aschebergska Eken restaurang och konferens, lokalförvaltningens eget kontor, med mera. Som ett led i utvecklingen av Lillhagsområdet lämnar lokalförvaltningen över den mesta förvaltningen av de befintliga byggnaderna till ägaren fastighetskontoret.

 

De vita höghusen, det före detta mentalsjukhuset, försvinner från Lillhagsparken i Hisings Backa. När mentalsjukvården var som störst på 1970-talet vårdades 2.000 patienter per dygn på Lillhagens mentalsjukhus. Sjukhuset lades ned 2013. LE