15 maj 2024
torsdag, 19 maj 2016 18:55

Peab bygger på Lindholmskajens första parkett

Skrivet av 
alt

Brf Lindholmskajens hus skapar stråk ner mot vattnet och den vinklade fasaden ska lätta upp innergården. För formgivningen svarar Sweco Architects

 

Det gamla varvsområdet Lindholmen är Göteborgs nya teknik och innovationscentra med Lindholmen Science Park i spetsen. Nu ska området gå från kontorslandskap till blandstad. Enligt den nya detaljplanen ska cirka 450 bostäder, en förskola, friliggande restauranger och ytterligare kontorsplatser tillsammans väva ihop Lindholmen till ett sammanhängande och blandat stadsområde. Först ut blir Peab Bostad som bygger brf Lindholmskajen på första parkett.

 

Bostadsrättsföreningen omfattar två hus direkt vid kajen med totalt 67 lägenheter och verksamheter i bottenplan. Därefter kommer Peab Bostad att bygga cirka 120 lägenheter i en andra etapp.

 

– Lindholmskajen blir bland de mest citynära bostadshusen på hela Norra Älvstranden, säger Pehr-Olof Olofsson, regionchef Peab Bostad.

 

För att knyta an till platsen med byggnader som arkitekt Gert Wingårdhs Kuggen och inte minst grannen Hotellet Radison Blu, har extra kraft lagts på husens arkitektur. Exempelvis har fasaden har vinklats i fem grader, vilket förutom den visuella effekten gör att ljuset släpps in bättre till både lägenheter och innergård.

 

Lägenheterna består av allt från studentlägenheter till en femma på 113 kvm. Husen som byggs efter riktlinjer för Svanenmärkning får solceller på taket för lägre driftskostnader, usb-laddare i lägenheterna samt wifi på innergården. I föreningens gemensamma parkeringsgarage finns även möjlighet att ladda elbil.