16 maj 2024
måndag, 16 maj 2016 15:21

Amasten köper för 95 Mkr i Härnösand

Skrivet av 
alt
David Dahlgren, vd för Amasten Holding AB.


Amasten Holding har ingått avtal om förvärv av Härnökusten, ett bostadsbestånd i centrala Härnösand. Säljare är Ådalskonsult AB och Autograf Handelshus Anders Johansson AB. Transaktionen sker i bolagsform och baseras på ett underliggande fastighetsvärde om 95 Mkr, vilken motsvarar det av oberoende värderare bedömda marknadsvärdet. Transaktionen är villkorad av slutligt kreditgodkännande och tillträde planeras till 31 maj.
    

Portföljen omfattar 10.337 kvm och utgörs av tio fastigheter i centrala Härnösand med ett sammanlagt hyresvärde om 10,3 Mkr per år. De uthyrningsbara areorna utgörs av 137 lägenheter och en kommersiell lokal som är uthyrd till Loomis med ett hyresvärde om 1,6 Mkr per år och en återstående löptid på tre år. Beståndets yta uppdelas på 86 procent bostadsyta och 14 procent lokalyta. Nuvarande beläggningsgrad uppgår till 100 procent och direktavkastningen bedöms uppgå till 6,1 procent.
    

– Det är ett bra bestånd med åtråvärda lägenheter och utan vakanser. Genom vår tydliga etablering på orten finns det nu dessutom goda förutsättningar att finna ännu bättre skalfördelar och förbättra förvaltningen samt fastigheterna ytterligare. Förvärvet tydliggör även vårt fokus på stabila orter med pendlingsavstånd till regionala tillväxtmotorer, säger David Dahlgren, vd för Amasten.
    

Vinsten per stamaktie bedöms öka med anledning av förvärvet och Amastens intjäningsförmåga kommer att uppdateras när finansieringsvillkoret uppfyllts och tillträdesdatum har fastställts.