16 maj 2024
fredag, 13 maj 2016 11:01

Nordic Aged Care ska investera för 4,7 Mdr

Skrivet av 
alt

Detta vårdhem, uppfört 2009 i staden Nokia, ingick i Nordic Horizons första fond Healthcare I som nyligen såldes i en affär om 1,45 Mdr kr till eQ Group.


Northern Horizons nya fastighetsfond, Nordic Aged Care, samlar in 121 MEUR (drygt 1,1 Mdr kr) i sin första stängning och expanderar företagets verksamhet inom äldreboenden över hela Norden. Nordic Aged Care är en efterföljare till två tidigare fonder som fokuserat på vårdhem enbart i Finland. I och med första stängningen har fonden redan nått halvvägs till sitt slutgiltiga mål att samla in 250 MEUR i eget kapital. Med belåning kommer fondens investeringskapacitet att uppnå 500 MEUR (cirka 4,7 Mdr kr). Fondens ankarinvesterare är Aviva Investors Global Indirect Real Estate samt ytterligare en ledande europeisk pensionsfond.
    

Precis som resten av Europas befolkning, åldras Nordens befolkning kraftigt. Denna demografiska utveckling förväntas skapa ett märkbart behov av vårdhem för äldre inom de kommande årtiondena. Nordic Aged Care strävar efter att möta detta behov genom att utöka sina investeringar i äldreboenden utanför Finlands gränser även till Sverige, Norge och Danmark.
    

– Redan nu kan vi identifiera en märkbar brist av vårdhem i Norden vilket gör det svårt att möta såväl nuvarande som framtida krav på flera vårdhemslägenheter och mer flexibel vård. Detta skapar en unik möjlighet för fastighetsinvesterare. Vi uppskattar stödet från fondens ankarinvesterare, säger Michael Schönach, vd för Northern Horizon.
    

Nordic Aged Care följer i kölvattnet av Northern Horizons två tidigare fonder som investerat i vårdhem i Finland. Den första fonden, Healthcare I, gjorde en framgångsrik exit tidigare i år med en avkastning på över 10 procent netto IRR och en multipel på eget kapital om 1,9 ggr.
    

Den andra fonden, Healthcare II, är fullt investerad och i den har Nordic Horizon ett 20-tal vårdhem under uppförande.
    

– Vi har över åtta års erfarenhet som investerare i vårdhem, med långa relationer till kommuner, byggare samt privata och offentliga vårdoperatörer. Det här är en strategi vi känner oss väldigt bekväma med, säger Michael Schönach.