16 maj 2024
måndag, 09 maj 2016 14:55

NIRAS: Stark tillväxt genom nya avtal

Skrivet av 
alt

Marcus Davelid, vd, och Per Björinger, affärsområdeschef Miljö, NIRAS. Foto: Cato Lein.


Hittills i år har NIRAS vunnit fyra stora ramavtal för offentliga kunder i Sverige. Senaste i raden är avtalet med Sveriges Geologiska Undersökning, SGU som är en viktig aktör inom miljöområdet. Avtalet är tvåårigt med option på ytterligare två år. Tidigare i år har två ramavtal tecknats med Trafikverket och ett med Post Nord.
     

– Dessa ramavtal ger oss en expansion på omkring tio nya medarbetare bara i år inom affärsområde Miljö. Därtill ytterligare tillväxt som dessa referenser medför, förklarar Markus Davelid, vd för NIRAS i Sverige.
    

Han fortsätter:
– I Sverige är vi cirka 165 medarbetare och vi växer även på andra områden än de som ramavtalet avser. Med de nya avtalen förstärker NIRAS sin position inom miljö och buller samt inom fastighetsrelaterade tjänster.
    

När det gäller offentliga kunder konkurrerar konsultbolagen om de stora ramavtalen och konkurrensen är hård. NIRAS skiljer sig från sina konkurrenter genom att ha en organisation som i praktiken dagligen arbetar integrerat över landsgränserna. SGU-avtalet är ett konkret resultat av den organisationen.
    

Ytterligare en förklaring till att NIRAS landsöverskridande organisation på miljöområdet fungerar i praktiken, är att bolaget några år efter dess etablering i Sverige valde bort att fokusera på lönsamhet i varje projekt och i högre grad fokuserade på våra strategiska mål.
    

– För oss har det visat sig vara rätt att fokusera på övergripande mål, det skapar stora affärsmöjligheter för oss. Denna mer strategiska planering har visat sig leda till konkurrensfördelar och ökad lönsamhet på längre sikt, säger Per Björinger, affärsområdeschef Miljö Sverige, som är fullt integrerat med danska affärsområden inom Miljö.