1 maj 2024
onsdag, 27 april 2016 16:33

Arkitema/Sweco utformar Göteborg Life Science Park

Skrivet av 
alt

Flöden är namnet på Arkitemas och Swecos vinnande förslag för Göteborg Life Science Park.

 

Arkitema Architects och Sweco har utsetts att utforma Göteborg Life Science Park. Tre nya byggnader om totalt 90.000 kvm ska koppla samman sjukhuset och universitetet med målet att skapa en mötesplats för vetenskap och hälsa. Uppdragsgivare är SveaNor Fastigheter AB och Västfastigheter.

 

Projektet, som blir den hittills största utbyggnaden av området runt Sahlgrenska Universitetssjukhuset, innebär att universitetssjukhuset kopplas fysiskt ihop genom en trevånings passage över den starkt trafikerade Per Dubbsgatan som skapar en naturlig mötesplats mellan sjukvård, undervisning och forskning. I passagen möts människor tvärs över de medicinska disciplinerna i den gemensamma matsalen, caféer, undervisningslokaler, bibliotek samt mötes- och konferenslokaler.

 

– Vinnarförslaget har arkitektoniska kvaliteter och ger en tydlig och igenkännbar identitet för ett världsledande center för medicinsk forskning, vård och utbildning, säger juryns ordförande Arve Nyhus.

 

Juryn betonar i sin motivering att ”Förslaget är inte bara en byggnad utan ett stadsbyggnadselement som har potential att bli en länk även för allmänheten. Byggnadernas gestaltning känns samtida och utmanande men samtidigt öppen och inbjudande”.