1 maj 2024
onsdag, 27 april 2016 16:27

Platzer köper Studenternas Hus

Skrivet av 
alt

Studenternas Hus i Göteborg. Foto: Raphahel Saulus

 

Platzer har träffat avtal med Göteborgs Universitet om att förvärva tomträtten Lorensberg 62:1, mera känt som Studenternas Hus, eller Kårhuset. Fastigheten, som omfattar cirka 4.500 kvm, har i affären åsatts ett fastighetsvärde om 50 Mkr och tillträds den 1 juni. Göteborgs Universitet har tecknat hyresavtal för hela fastigheten.

 

Bakgrunden till affären är att Göteborgs Universitet vill skapa ett vitalt studentcentrum för Göteborgs studenter. Då universitet inte får äga fastigheter krävdes en försäljning som säkerställde en effektiv förvaltning av huset och ett tillvaratagande av dess historiska värde.

 

– Vi ser fram emot att tillsammans med Platzer och studenternas företrädare utveckla och skapa ett flexibelt hus som kan bli en ny och fräsch mötesplats för alla studenter. Platzer har ett långsiktigt ägarperspektiv och värnar hållbara lösningar vilket vi ser som viktiga beståndsdelar i ett samarbete, säger Jörgen Tholin, universitetsdirektör Göteborgs Universitet.

 

Fastigheten uppfördes under tidigt 1930-tal av Göteborgs högskolas studentkår och 1965 byggdes huset till. Våren 2014 gjordes en utredning som rekommenderar att det ursprungliga huset ska anpassas för dagens behov och att den del som uppfördes i mitten av 60-talet demonteras för att ge plats åt en byggnad för studentboende.