16 maj 2024
fredag, 22 april 2016 16:04

Temporära bostäder i Frihamnen, Göteborg

Skrivet av 
alt

Älvstranden anvisar nu 700 och 900 lägenheter i Göteborgs Frihamn, de första på plats redan i slutet av året som ska fördelas mellan boenden för nyanlända, student- och företagsbostäder.

 

Efter en arrendeanvisning i januari och beslut i Älvstranden Utvecklings styrelse i fredags är det nu klart att de tre aktörerna Brofred Bygg & Entreprenad AB (med bostäder formgivna av DinellJohansson), Tempohousing Scandinavia A/S (Arkitema) och Udvikling Danmark A/S (Bjarke Ingels Group) delar på uppdraget att uppföra temporära bostäder på delvis flytande kvarter i Frihamnen i Göteborg.

 

De temporära bostäderna får en arrendetid på 15 år på Kvillepiren samt ute i vattnet i Lundbyhamnen. Med de flytande kvarteren blir visionen om en stad som möter vattnet, i och vid älven, en realitet.

 

– Vi har valt att fördela området till flera aktörer för att det ger möjlighet att skapa en god och spännande bostads- och stadsmiljö. Det bidrar också till att relativt snabbt minska den brist på bostäder som finns i Göteborg. Beslutet kommer att generera mellan 700 och 900 lägenheter, de första på plats redan i slutet av året och fördelas mellan boenden för nyanlända, student- och företagsbostäder, säger Mattias Jonsson (S), styrelseordförande för Älvstranden Utveckling AB.

 

Området ligger nära Frihamnens permanenta första etapp, den nybyggda busshållplatsen och den befintliga mötesplatsen för alla – Jubileumsparken med lekberg, odlingar, bastu och bad. På så sätt knyts bostäderna ihop med det befintliga på ett bra sätt, och skapar även kvaliteter för Frihamnen som helhet.