29 april 2024
tisdag, 19 april 2016 16:56

Akademiska Hus visade nya Musikhögskolan

Skrivet av 
alt
Nya Kungliga Musikhögskolan från Valhallavägen. Bild: AIX Arkitekter

 

alt

Nya Kungliga Musikhögskolan från Valhallavägen, kvällsbild. Bild: AIX  Arkitekter

 

alt

Nya KMH har en spännande entré. Bild Aix Arkitekter, Tenjin.

 

alt

Nöjda med att ha medverkat till en Musikhögskola med lokaler i världsklass: Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus, Cecilia Rydinger Allin, rektor KMH, och Erik Westin, stf regiondirektör Akademiska Hus.

 

alt

Gammalt och nytt förenas i nya Kungliga Musikhögskolan. Det byggnadsminnesmärkta stallet/ridhuset i tegel blir skolans bibliotek omgärdat och ihopbyggt med av den vita byggnaden, som bland annat innehåller övningsrum, och glasbyggnaden med publika ytor, restaurang och konsertsalar.

 

alt

Körsalen med utsikt mot Valhallavägen och Stockholms stadion (Lidingövägen).

 

 

Efter många år av planering och tre års byggande börjar nya Kungliga Musikhögskolan (KMH) vid Valhallavägen i Stockholm ta form. Fastighetsaktien har fått en förhandsvisning av de nya lokalerna, som är i världsklass vad gäller teknik och akustik och som rymmer såväl öppna publika ytor i form av konsertlokaler och restaurang som mer slutna lokaler för repetition, inspelningsstudior, administration och studentkår och bibliotek. Akademiska Hus har investerat över 800 Mkr i projektet som omfattar 21.600 kvm BTA. AIX Arkitekter svarar för formgivningen och NCC har varit generalentreprenör.

 

Vid planeringen har fokus legat på att skapa möten och gemenskap mellan studenter, lärare och allmänhet. KMH:s alla aktiviteter utgår därför från ett gemensamt rum som sammanfogar publika lokaler och skolans centrala funktioner. Genom skolans foajé kan besökare strömma på väg mot konsertsalar där gratis konserter kommer att ges nästan varje dag.

 

Byggnaderna är fullproppade med avancerad teknik som ofta inte syns. Exempelvis är de cirka 200 övningsrummen uppbyggda på gummiklossar för att ljud varken ska leta sig in eller ut i rummet. De är dessutom individuellt anpassade för olika klanger. Vissa övningsrum är utformade för akustiska instrument och sprödare klanger och andra för elektriskt förstärkta instrument, eller för kraftfulla bleckblåsinstrument. Rummen är även anpassade när det gäller klimat och befuktning för att känsliga instrument inte ska ta skada.

 

Förhoppningen är att byggnaden blir en publik ikon i Stockholm som är inbjudande för såväl studenter som allmänhet. Känslan av öppenhet och tillgänglighet stärks ytterligare av att det i samma kvarter som Musikhögskolan även ryms 370 bostadsrätter. LE